Kitajski predsednik Ši je opozoril, da bi lahko korupciija v državi spodnesla celo vladajočo komunistično stranko. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kitajski predsednik Ši je opozoril, da bi lahko korupciija v državi spodnesla celo vladajočo komunistično stranko. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Poleg 512 osramočenih uradnikov je odstopilo tudi vseh 52 kongresnikov, ki so bili v 763-članski hunanški ljudski kongres izvoljeni s podkupovanjem.

Podkupnine vredne 12 milijonov evrov
Kriminalistična preiskava je potrdila, da so kongresniki v drugem največjem mestu v tej provinci Hengjangu več kot 500 uradnikom za svojo izvolitev skupno plačali 12 milijonov evrov.

Na Kitajskem imajo namreč provincialni uradniki pristojnost, da v lokalni kongres v vsaki provinci imenujejo predstavnike.

Ši napovedal boj proti korupciji ...
Kitajski predsednik Ši Džinping je že pred časom napovedal neusmiljen boj proti korupciji, ki prežema najvišje kroge in bi nazadnje lahko povzročila strmoglavljenje vladajoče komunistične partije in države, ki jo nadzira.

... in formalizmu
Ši, ki predsedniški položaj zaseda manj kot leto dni, je med drugim sprožil odmevno kampanjo, s katero poskuša odpraviti "formalizem, birokratizem, hedonizem in potratnost" članov kitajske komunistične partije.

Tako je danes presenetil delavce v neki pekinški restavraciji, kjer so specialiteta polnjeni cmoki, kuhani na sopari. Ši se je v restavraciji Čingfeng postavil v vrsto, naročil in plačal kosilo, drugi gostje pa so ga seveda fotografirali in snemali. Fotografije so nemudoma zaokrožile po kitajskih spletnih omrežjih.