Razbitine letala so dolgo časa pobirali po Atlantiku. Foto: Reuters
Razbitine letala so dolgo časa pobirali po Atlantiku. Foto: Reuters

Francoska mornarica je črni skrinjici, ki bosta pomagali razjasniti skrivnost, kaj se je dogajalo z letalom, odkrila na morskem dnu. Obetajo si, da se bodo do njiju kmalu dokopali, a sta francoska vlada in vojska pozvali k previdnosti, saj ni nobenega zagotovila, da bodo lahko skrinjici potegnili z morskega dna.

"To je, kot da bi iskali škatlo za čevlje na območju, velikem kot Pariz, na globini 3.000 metrov in na površju, ki je razgibano kot Alpe," je povedal tiskovni predstavnik francoske mornarice Hugues du Plessis d'Argentre, general Christian Baptiste pa je dodal, da se lahko zgodi, da se do skrinjic nikakor ne bodo mogli dokopati.

Končno rezultati zapletene akcije
Skrinjici, ki sta shranili podatke o letu in pogovore v pilotski kabini, so iskali s posebej opremljenima reševalnima ladjama in z miniaturnimi podmornicami, odkrili pa so jih s sondiranjem morskega dna, med katerim so našli tudi nekaj razbitin in posmrtne ostanke 50 ljudi.

Preiskovalci so akcijo označili kot eno najbolj zapletenih podvodnih operacij v zgodovini. Območje daleč od obale Brazilije, kjer so iskali skrinjici, bodo zdaj, ko so ju zaznali, zmanjšali s 1.500 kvadratnih kilometrov na pet kvadratnih kilometrov.

Nesreča zavita v tančico skrivnosti
Letalo airbus A330 francoske družbe Air France, ki je iz Ria de Janeira letelo v Pariz, je lani 1. junija zaradi slabega vremena nad Atlantskim oceanom izginilo iz radarjev, razbitine pa so nato našli v morju. Umrlo je vseh 228 ljudi na letalu, strokovnjaki pa še vedno ne vedo, kaj je povzročilo tragično nesrečo, ki je bila najhujša v 75-letni zgodovini Air Francea. Svojci žrtev nesreče so novico, da so našli črni skrinjici, pozdravili.