Kapitan je ladjo preveč približal obali in je zato nasedla na čereh. Foto: EPA
Kapitan je ladjo preveč približal obali in je zato nasedla na čereh. Foto: EPA

Turistična križarka je zaradi nespametnega manevra kapitana v noči na 13. januar nasedla pred toskanskim otokom Giglio, kjer še zdaj leži na pol potopljena. Ob nesreči je bilo na krovu ladje 4.229 potnikov. Umrlo je 32 ljudi, toda dveh trupel še niso našli.

Najprej je tri trupla je na krmi ladje odkril daljinsko voden robot, s katerim preiskujejo ladjo, pozneje pa so dve trupli našli še na mostu ladje.

Na kopno naj bi jih dvignili v prihodnjih dneh, toda težavo bi lahko predstavljala njihova identifikacija. "Trupla bo težko identificirati, saj so bila dalj časa v vodi," je povedal neimenovani tiskovni predstavnik italijanske agencije za civilno zaščito.

Po nesreči so z ladje začeli prečrpavati 2.400 ton goriva. Po napovedih omenjene agencije naj bi se prečrpavanje končalo v soboto.

Zaradi nesreče je italijansko tožilstvo sprožilo preiskavo proti kapitanu ladje in prvemu častniku, medtem ko je zaradi nesreče več preživelih v Franciji, Nemčiji in ZDA vložilo tožbo proti lastnici ladje, družbi Costa in njeni ameriški partnerski družbi Carnival. Ranjenim potnikom je Costa ponudila 11.000 evrov odškodnine in nadomestilo stroškov.