Ob Szydlovi so danes prisegli tudi njeni ministri. Foto: Reuters
Ob Szydlovi so danes prisegli tudi njeni ministri. Foto: Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je poudaril, da Poljska ob terorističnih napadih v Parizu potrebuje stabilno vlado. Pred prisego so člani nove vlade položili vence rož in prižgali sveče na francoskem veleposlaništvu v Varšavi, kjer so se tudi vpisali v žalno knjigo.

Po prepričljivi zmagi nacionalistične konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) na parlamentarnih volitvah 25. oktobra je Duda prejšnji petek mandat za sestavo nove vlade zaupal Beate Szydlovi. Predsednik je ob tem pozval k čimprejšnjemu oblikovanju vladnega kabineta. Szydlova je obljubila, da se bo nova vlada posvetila skrbem vsakega državljana.

Program še ta teden
Prvič od padca komunizma bo Poljsko vodila enostrankarska vlada. Nova premierka naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še ta teden predstavila vladni progam, nato pa bo o novi vladi glasoval parlament.

Da vladni program ne bi bil potrjen, se premierki ni treba bati, saj si je PiS na volitvah kot prva stranka po padcu komunizma na Poljskem zagotovila absolutno večino v obeh domovih parlamenta. Obenem lahko računa na podporo in sodelovanje predsednika Dude, saj tudi ta pripada PiS-u. Prav Szydlova je vodila njegovo zmagovito kampanjo za predsedniške volitve maja letos.