Veselje volivcev po objavi zmage desnice. Foto: EPA
Veselje volivcev po objavi zmage desnice. Foto: EPA
Na Poljskem zmago slavijo desne stranke. Foto: EPA

Po podatkih vzporednega glasovanja je na parlamentarnih volitvah stranka Pravo in pravičnost, ki jo vodita dvojčka Lech in Jaroslaw Kaczynski, ob le 38-odstotni udeležbi prejela 28 odstotkov glasov, najverjetnejša koalicijska partnerica, liberalna Državljanska platforma, pa med 24 in 26 odstotki.

Do zdaj vladajoče Levo zavezništvo premierja Mareka Belke, ki je na zadnjih volitvah l. 2001 prejelo 41 odstotkov glasov, je zaradi številnih škandalov, ki so pretresali stranko, padlo na samo 11 odstotkov.

Zmagoviti stranki bosta v spodnjem domu poljskega parlamenta oz. sejma zasedli najmanj 303 od 460 sedežev. Gre za največjo zmago naslednikov gibanja Solidarnost po padcu komunizma leta 1989. Pravo in pravičnost je pred volitvami obljubljal socialno državo, liberalci pa korenite davčne in gospodarske reforme.

Levica kaznovana za škandale
Levo zavezništvo bo zasedlo le 50 sedežev v parlamentu. Takšen izid je bil pričakovan, saj so stranko v zadnjih štirih letih pretresali korupcijski in finančni škandali.

Poraženci volitev so tudi populistične stranke na levi in desni, ki so v preteklosti glasove nabirale na podlagi protizahodne politike. Skrajno leva stranka Samoobramba je prejela 10 odstotkov glasov, medtem ko je nacionalistična Liga poljskih družin osvojila med osmimi in desetimi odstotki glasov. Volilni prag petih odstotkov je presegla tudi Poljska kmečka stranka.

Volitev se je udeležilo le 38 odstotkov od 30 milijonov volilnih upravičencev, kar je najslabša udeležba po letu 1989. Poljaki so sicer izbirali tudi sto senatorjev zgornjega dela parlamenta.

Poljski predsednik Aleksander Kwašnievski je napovedal, da bo pogovore o podelitvi mandata za sestavo nove vlade začel najpozneje v treh dneh.