Gre za enega najhujših napadov v Turčiji v zadnjem času. Foto: Reuters
Gre za enega najhujših napadov v Turčiji v zadnjem času. Foto: Reuters
Gaziantep
Turške oblasti pravijo, da je za napad verjetno odgovorna t. i. Islamska država, ki je sicer prisotna v Gaziantepu. Foto: EPA
Pokol med svati na jugu Turčije

Napad se je zgodil v soseski, ki je priljubljena med študenti in kjer živi pretežno kurdsko prebivalstvo. Tudi na sami poroki naj bi bilo veliko Kurdov. Kot so dejali očividci, so med žrtvami tudi ženske in otroci. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih 51 ljudi, 69 pa jih je bilo ranjenih, od tega 17 huje.

Turška tiskovna agencija Dogan poroča, da se je samomorilski napadalec pomešal med svate in se razstrelil. Turške varnostne sile zdaj iščejo dva moška, ki naj bi na slavje prišla skupaj z napadalcem, po napadu pa sta pobegnila s prizorišča napada. Tožilstvo v Gaziantepu je medtem sporočilo, da so preiskovalci na prizorišču napada našli ostanke samomorilskega jopiča, poroča televizijska mreža CNN Turk.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je povedal, da je bil samomorilski napadalec še otrok, ki je bil star med 12 in 14 let. Čeprav odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, pa je Erdogan dejal, da ga je verjetno izvedla samooklicana Islamska država (IS).

Erdogan je v pisni izjavi sporočil, da "ni razlike" med IS-jem, kurdskimi borci Delavske stranke Kurdistana (PKK) in podporniki klerika Fethullaha Gülena, ki ga krivi za julijski poskus vojaškega udara. Namen napadov, kakršen se je zgodil v Gaziantepu, pa je po Erdoganovih besedah razdeliti etnične skupine v Turčiji, kot so Turki, Kurdi, in Arabci, ter zasejati medetnično in medversko sovraštvo.

V Gaziantepu, mestu blizu meje s Sirijo, po poročanju BBC-ja deluje več celic IS-ja. BBC-jev poročevalec iz Gaziantepa je dejal, da je bilo v mestu zelo napeto že pred napadom zaradi vojne na drugi strani meje, kjer se IS bori proti silam sirskih Kurdov. Maja je samomorilski napadalec v mestu ubil dva policista, tudi ta napad pa naj bi bil povezan z IS-jem.

V soboto je turška vlada sicer sporočila, da se bo aktivneje vpletla v vojno v Siriji oziroma napore, da se konča.

Svet obsoja napad
Obsodbe napada v Turčiji prihajajo z vsega sveta, med drugim tudi iz Slovenije. Evropska komisija in Rusija sta ob obsodbah napada Turčiji obljubili solidarnost in okrepljeno sodelovanje v boju proti terorizmu.

"Skupaj smo v skupnem boju," sta v odzivu na napad danes izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini in evropski komisar, pristojen za širitev, Johannes Hahn.
Napad je obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila, da so "nedolžni moški, ženske in otroci znova postali žrtve strahopetnega in zahrbtnega nasilja". V sožalnem pismu turškemu premierju Binaliju Yildirimu je tudi zaželela čim prejšnje okrevanje ranjenim v napadu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je turškemu kolegu Recepu Tayyipu Erdoganu poslal sožalni telegram, v katerem je zapisal, da je zločin na poroki Rusijo pretresel zaradi svoje surovosti in cinizma. V telegramu še piše, da se je "znova izkazalo, da terorizem ne upošteva zakonov, civilizirane družbe niti osnovnih moralnih standardov". Po besedah ruskega predsednika je sobotna tragedija v Turčiji tudi nov dokaz, da je na mednarodni ravni nujno treba združiti sile v boju proti terorizmu.

Napad je obsodila tudi organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). "Zelo sem žalostna zaradi strašnega napada, zadnjega v seriji napadov, ki so pretresli Turčijo," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica parlamentarne skupščine Ovseja Cristine Muttonen.

Obsodbam napada se je pridružilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Obsojamo strahopeten napad v Gaziantepu. Naše misli so z družinami in prijatelji žrtev in vseh, ki jih je napad prizadel," je tvitnilo ministrstvo.

Bela hiša je ob obsodbi napada sporočila, da bo boj proti terorizmu tudi tema pogovorov ob obisku ameriškega predsednika Joea Bidna, ki se bo v Turčijo odpravil prihodnji teden.

Pokol med svati na jugu Turčije