Palestinski državljani Izraela poudarjajo, da so sistematično diskriminirani. Od leta 1948 do leta 1966 je zanje v Izraelu sicer veljalo vojaško pravo. Foto: EPA
Palestinski državljani Izraela poudarjajo, da so sistematično diskriminirani. Od leta 1948 do leta 1966 je zanje v Izraelu sicer veljalo vojaško pravo. Foto: EPA
22-letni Palestinec je umrl pod streli izraelske policije, dogodek pa je na ulice mest po Izraelu pognal na tisoče Palestincev, državljanov Izraela. Foto: Reuters

V mestih in vaseh s palestinskimi prebivalci je poleg tega potekala splošna stavka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protesti so se v državi začeli že v soboto, ko je policija ustrelila 22-letnega Kairja Al Din Rouf Hamdana v kraju Kafr Kana blizu mesta Nazaret na severu države.

Policija sicer pojasnjuje, da je bil mladenič ubit, ker je z nožem napadel policiste, ki so skušali aretirati njegovega bratranca. Najprej naj bi izstrelili opozorilne strele.

Videoposnetek kaže, da policisti niso bili ogroženi
Videoposnetek pa kaže povsem drugačno različico dogodkov. Prikazuje moškega v beli majici, ki na okno policijskega vozila deset sekund udarja z nožem, ko iz vozila stopi policist, pa se poda v beg. Policist ustreli proti njemu, nato pa policisti njegovo truplo zvlečejo v avtomobil.

Streljanje je na ulice Kafr Kana pognalo jezne množice ljudi. Danes je tako tam protestiralo približno 2.500 ljudi, predvsem mladi pa so tudi metali kamenje v policiste ter zažigali gume in smetnjake. 20 ljudi naj bi bilo aretiranih. Protesti so potekali tudi v Jeruzalemu, pristaniškem mestu Haifa ter v mestih s palestinskim prebivalstvom v pokrajini Naqab na jugu države.

Palestinski državljani Izraela opozarjajo na sistematično diskriminacijo v celi vrsti področij, od šolstva, zdravstva, zaposlovanja in stanovanjske problematike. Velika večina Palestincev je bila ob ustanovitvi Izraela leta 1948 sicer izgnana ali pa je pobegnila, skoraj 70 let po ustanovitvi države pa predstavljajo okoli 20 odstotkov prebivalstva.