Hitri vlak na železniški postaji v Frankfurtu. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Hitri vlak na železniški postaji v Frankfurtu. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Vlaki so obstali na celotnem območju severne Nemčije, tudi v prestolnici Berlin. Prizadetih je bilo več tisoč potnikov. Težavo so že uspešno odpravili, a težave v prometu se bodo verjetno čutile še ves dan, je sporočil predstavnik upravljavca nemških železnic Deutsche Bahn.

Najprej so za težave okrivili "tehnično napako na progi", prizadet naj bi bil sistem digitalne radijske komunikacije med vlaki.

Varnostne oblasti preiskujejo sabotažo

Deutsche Bahn je pozneje sporočil, da je prometni zastoj povzročila sabotaža. "Sabotaža na kablih, ki so ključnega pomena za železniški promet, je povzročila, da smo morali zjutraj ustaviti vlake na severu za skoraj tri ure," so sporočili iz družbe. Preiskavo dogodka so prevzele varnostne oblasti.

Na Spodnjem Saškem obstali vsi vlaki

Prizadetih je bilo več tisoč ljudi. Na Spodnjem Saškem, kjer bodo v nedeljo deželne volitve, so obstali prav vsi vlaki, ne le medkrajevni in mednarodni. Podobno je bilo tudi v Schleswig - Holsteinu ter mestih Hamburg in Bremen.

Prizadeti so bili tudi drugi deli Nemčije. Obstali so medkrajevni vlaki, ki povezujejo Berlin in vzhod države, ter vlaki med Hannovrom in Severnim Porenjem - Vestfalijo, so še sporočili iz Deutsche Bahna.