Napolitanova ni izključila možnosti, da bodo ZDA še kdaj priča terorističnemu napadu. Foto: EPA
Napolitanova ni izključila možnosti, da bodo ZDA še kdaj priča terorističnemu napadu. Foto: EPA

"Nedvomno smo pri zavarovanju naše države pred terorizmom po 11. septembru 2001 naredili pomembne korake, a grožnja se še razvija. Na neki način je morda danes največja od napadov pred skoraj desetimi leti," je kongresnemu odboru dejala ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano.

Čeprav so se zmožnosti Al Kaide zmanjšale, pa teroristična mreža še vedno predstavlja grožnjo ZDA, je pojasnila Napolitanova. Poleg mreže pod vodstvom Osame bin Ladna predstavljajo grožnjo tudi druge skupine, ki z njo delijo skrajno islamsko ideologijo.

Ministrica je ob tem izpostavila, da si skrajneži v iskanju novih pripadnikov vedno bolj prizadevajo za pridobitev Američanov in drugih zahodnjakov za napade. Te prepričujejo o izvedbi napadov manjšega obsega, saj je te lažje načrtovati in izvesti, s tem pa skušajo vzbuditi manj pozornosti pri oblasteh.

Ameriške oblasti so prepričane, da so v ZDA že posamezniki, ki so odločeni izvesti napade brez kakršnega koli predhodnega opozorila.

Zaradi tega morajo po mnenju Napolitanove ameriške oblasti nadgraditi dozdajšnje tradicionalne protiteroristične strategije, ki so do zdaj temeljile na predpostavkah, da napadi prihajajo iz tujine.

V zadnjih dveh letih je bilo med 126 ljudmi, ki so jih v ZDA obtožili terorističnih dejanj, 50 ameriških državljanov.

Avlaki najnevarnejši
Vodja ameriškega nacionalnega protiterorističnega središča Michael Leiter je dejal, da v tem trenutku največjo nevarnost za ZDA predstavljata veja Al Kaide na Arabskem polotoku in njen vodja Anvar Al Avlaki.

Islamski klerik Avlaki, ki je ameriški državljan in se trenutno skriva v Jemnu, je bil v zadnjih dveh letih za poskusi napadov na letala, ki so bila namenjena v ZDA.