Čoln, kjer so našli Džoharja Carnajeva in kasneje tudi njegovo sporočilo. Foto: EPA
Čoln, kjer so našli Džoharja Carnajeva in kasneje tudi njegovo sporočilo. Foto: EPA
Sporočilo bostonskega napadalca

Ameriški mediji poročajo, da je Džohar Carnajev, ki se je pred policisti in preiskovalci skril v pokrit čoln na vrtu ene izmed hiš v Watertownu, kjer se je dogajal napet lov nanj, zapisal, da je bil napad na maratonu v Bostonu, ki sta ga z bratom Tamerlanom izvedla 15. aprila, povračilo za ameriške vojne v Iraku in Afganistanu in da so bile žrtve napada kolateralna škoda.

V sporočilu je zapisal tudi, da je njegov brat mučenik in da ga ne bo pogrešal, saj se mu bo kmalu pridružil. Ob tem je zapisal še: "Ko napadeš enega muslimana, napadeš vse."

Carnajev podobno povedal preiskovalcem
New York Times je zapisal, da bodo morali del čolna, kamor je 19-letnik zapisal svoje poročilo, morda izrezati in ga na sodišču predstaviti kot dokaz. Je pa sporočilo s čolna precej podobno prvim izjavam, ki jih je Džohar Carnajev dal preiskovalcem, ko je bil še v bolnišnici, kjer je dejal, da je bil glavni motiv za napad v Bostonu ameriška vpletenost v vojno Iraku in Afganistanu.

Carnajev je zdaj v priporu, obtožen je terorizma, če ga obsodijo, pa mu morda grozi celo smrtna kazen. Njegov brat Tamerlan je umrl v strelskem obračunu s policijo en dan, preden so ujeli Džoharja.

Tragedija na ciljni črti maratona
Brata Carnajev sta na ciljni črti bostonskega maratona postavila doma narejeni bombi, ki sta ubili tri ljudi, ranili pa več kot 260 ljudi. Tri dni po napadu je policija objavila njuni fotografiji, dan pozneje sta brata ubila varnostnika na kampusu univerze MIT, nato pa se je v Watertownu v bližini Bostona odvijal napet lov, kjer so Tamerlana ubili, Džoharja pa našli v čolnu na vrtu ene od hiš.

Sporočilo bostonskega napadalca