22-letni napadalec naj bi imel duševne težave in težave z mamili. Kot je ugotovila policija, naj bi napad načrtoval vnaprej. Foto: Reuters
22-letni napadalec naj bi imel duševne težave in težave z mamili. Kot je ugotovila policija, naj bi napad načrtoval vnaprej. Foto: Reuters
Tucson
Pred pisarno Gabrielle Giffords se zbirajo ljudje, ki prižigajo sveče in molijo za njeno okrevanje. Foto: EPA
Washington
V Washingtonu so zaradi tragedije, ki se je zgodila v Tucsonu, zastave spustili na polovico drogov. Foto: EPA
Gabrielle Giffords
Giffordsova je bila zelo priljubljena kongresnica in ena najvidnejših predstavnic demokratske stranke. Foto: EPA

Državni tožilec zvezne države Arizona je proti Loughnerju vložil obtožnico v petih točkah, kjer ga bremeni poskusa atentata na 40-letno kongresnico in umora dveh drugih vladnih uradnikov, zveznega sodnika Johna Rolla in pomočnika kongresnice Giffordsove, Gaba Zimmermana. Ameriški mediji poročajo, da se bo sojenje napadalcu začelo v ponedeljek v Phoenixu, grozi pa mu celo smrtna kazen.

Proti Loughnerju so za zdaj vložili le obtožnico zaradi umora in poskusa umora vladnih uradnikov, oblasti v zvezni državi Arizona pa naj bi pozneje podale še obtožnico zaradi umora in napada na civiliste.

Loughner izstrelil najmanj 20 nabojev
22-letni Loughner je v soboto oborožen vdrl na politično zborovanje, ki ga je Giffordsova pripravila v nakupovalnem središču Safeway v Tucsonu, in začel streljati na množico ljudi, ki se je zbrala na zborovanju. Napadalec je izstrelil najmanj 20 nabojev, s strelom v glavo je hudo ranil Giffordsovo. V napadu je bilo ranjenih 14 ljudi, umrlo pa je šest ljudi, med smrtnimi žrtvami sta bila tudi devetletna deklica in omenjeni sodnik.

Loughner je skušal po streljanju zbežati s prizorišča, a so ga prestregli mimoidoči in ga obvladali, nato pa ga je prijela policija. Mestni šerif Clarence Dupnik je povedal, da bi lahko bila tragedija, če napadalca ne bi obvladali ljudje, še veliko hujša. Policija je v nedeljo zvečer objavila nekatere posnetke klicev ljudi, ki so se znašli v napadu, na nujno številko 911.

Napad je načrtoval vnaprej, Giffordsova tarča
Preiskovalci Zveznega preiskovalnega urada FBI so sporočili, da so po napadu preiskali hišo, kjer je prebival Loughner, in našli kuverto s sporočili "načrtoval sem vnaprej", "atentat" in "Giffords", kar priča o tem, da je napad načrtoval. Loughner je bil samotar, na različnih spletnih straneh in socialnih spletnih omrežjih pa je objavljal sporočila, kjer je kritiziral vlado in vero ter pozival ljudi k podpori nove valute. Malo pred napadom je objavil sporočilo, kjer je zapisal: "Adijo, prijatelji. Dragi prijatelji, ne bodite jezni name".

Loughner je imel očitne duševne težave
Nekdanji sošolci 22-letnega napadalca so policiji povedali, da je imel Loughner očitne duševne težave in da je užival različne prepovedane substance. Eden izmed njegovih učiteljev je za CNN povedal, da je moral Loughnerja nagnati od enega od predmetov, saj ni sledil pouku, bil pa naj bi tudi pod vplivom mamil. "Bal sem se, kaj bi lahko naredil. Ni me bilo strah, da bi mi kaj naredil fizično, ampak sem se bal, da bi v šolo prinesel orožje," je povedal učitelj Ben McGahee. Loughnerja so dvakrat prijeli zaradi manjših prekrškov.

Ameriška televizija CNN je poročala, da je napadalec orožje kupil zakonito, naboje pa je kupil v eni od trgovin trgovske mreže Walmart. Iz ameriške vojske so sporočili, da se je skušal Loughner leta 2008 prijaviti tudi za služenje vojske, a mu to ni uspelo, saj so mu v krvi našli mamila. Kot je še sporočila policija, naj bi napadalec kot svoje najljubše knjige na eni od spletnih strani navedel Hitlerjev Mein Kampf, Marxov Komunistični manifest in Keseyev Let nad kukavičjim gnezdom, prepričan pa je bil, da je bil napad 11. septembra 2001 delo ameriške vlade.

Giffordsova še v kritičnem stranju, zdravniki previdni
Gabrielle Giffords
, kongresnica iz vrst demokratske stranke, je po operaciji še vedno v kritičnem stanju. Zdravniki so v nedeljo zvečer povedali, da ima kongresnica hude poškodbe možganov, saj ji je naboj prestrelil prav možgane, in da so "previdno optimistični" glede njenega okrevanja. Giffordsovo trenutno še vedno ohranjajo v umetni komi in jo redno zbujajo, da preverijo njen napredek, bolnica pa lahko trenutno sledi preprostim navodilom zdravnikov.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je napad že v soboto zvečer označil za tragedijo, je Američane pozval, naj v ponedeljek ob 16. uri po tamkajšnjem času z minuto molka počastijo spomin na žrtve. Pred bolnišnico Tucson University Medical Center in pred pisarno Giffordsove v Tucsonu se je že v soboto zvečer zbralo ogromno ljudi, ki so za kongresnico prižigali sveče in molili za njeno okrevanje.