V torek so ZDA zatrjevale, da so preprečile novo teroristično zaroto, v sredo pa se je razkrilo, da že dolgo nadzorovali celotno operacijo jemenske Al Kaide. Foto: EPA
V torek so ZDA zatrjevale, da so preprečile novo teroristično zaroto, v sredo pa se je razkrilo, da že dolgo nadzorovali celotno operacijo jemenske Al Kaide. Foto: EPA

Ameriški obveščevalni krogi in visoki vladni predstavniki v Washingtonu so New York Timesu potrdili, da v torek preprečeni napad v resnici ni bil tekma s časom, temveč uspešen zaključek dolgotrajne vohunske akcije, ki so jo vodili savdska obveščevalna služba in Cia ter FBI.

Namesto napada na Američane ...
Savdski dvojni agent se je pred leti pridružil jemenski veji Al Kaide, ko je dobil posebno izdelano "bombo v spodnjicah", je z njo uradno odpotoval na samomorilsko nalogo, a je v Združenih arabskih emiratih predal razstrelivno napravo Cii, savdskim obveščevalcem in drugim neimenovanim tujim službam.

... uspešno na Al Kaido
Na podlagi predanih podatkov so ZDA konec prejšnjega tedna tudi izvedle napad z brezpilotnim letalom in pri tem likvidirale Fahda Al Kusa, enega izmed voditeljev jemenske Al Kaide, ki so ga ameriške oblasti obotoževale soodgovornosti za napad na rušilec USS Cole leta 2000, pri čemer je umrlo 17 Američanov.

Neidentificirani moški, ki je zdaj na varnem v domovini v Savdski Arabiji, je več let tesno sodeloval z obveščevalci in se počasi prebijal skozi hierahijo jemenske Al Kaide. Ko si je dokončno pridobil zaupanje, so mu zaupali najnovejšo "bombo v spodnjicah", ki naj je detektorji kovin ne bi mogli zaznati.

Nadgradnja "božične bombe"
Razstrelivno napravo je FBI podrobno preiskal in potrdil, da ne vsebuje nobenih kovin, ni pa še jasno, ali bi jo odkrili s preverjanje z novimi telesnimi rentgenskimi napravami. Naprava naj bi bila posodobitev tiste, ki jo je imel prijeti bombaš Umar Faruk Abdulmutalab zašito v spodnjicah leta 2009 in jo na božični dan na letalu sprožil. Bomba ni eksplodirala, ampak se je samo vžgala, Abdulmutalab pa je dobil hude opekline. Mladi Nigerijec je na sodišču priznal, da deluje v imenu teroristične organizacije Al Kaida.