Krvav prizor z ulic Acapulca. Foto: Reuters
Krvav prizor z ulic Acapulca. Foto: Reuters
In Acapulco nekoč, ko je bil srce zabav, v letovišče pa so množično prihajali turisti in ameriška mladina. Foto: Reuters

Kot smo poročali v nedeljo, je v prvi množični ugrabitvi v Acapulcu brez sledu izginilo 22 turistov, sicer uslužbencev avtomehaničnega podjetja iz Michoacana. Oborožena tolpa je mehiške turiste zajela, medtem ko so ti po ulicah Acapulca iskali nastanitev v hotelu.
Znano mehiško letovišče je vse pogosteje prizorišče krvavih obračunov mehiških narkokartelov, še vedno pa ni jasno, zakaj je prišlo do omenjene ugrabitve.
Moški, ki je potoval s skupino in primer prijavil policiji, je povedal, da so bili turisti uslužbenci avtomehanične delavnice iz sosednje mehiške države Michoacan, v Acapulco pa naj bi pripotovali za konec tedna. Medtem ko je s kolegi iskal hotel, je za hipec skočil iz avtomobila, da bi nekaj kupil, ko pa se je vrnil, njegovih sopotnikov ni bilo nikjer več.

Fernando Monreal, policijski inšpektor, ki vodi primer, je izjavil, da je policija našla zapuščene avtomobile blizu mesta, kjer se je zgodila ugrabitev.
Moški, ki se mu je uspelo ugrabiteljem izogniti, je medtem izginil, in policija ne ve, kje se zadržuje, poročata BBC in CNN.

Kolateralna škoda
V Acapulcu so vse pogostejši obračuni med tolpami. Marca je bilo v z mamili povezanem nasilju ubitih 13 ljudi, od tega štiri civilisti, ki so jih obglavili, in pet policistov. A tokrat gre za prvo množično ugrabitev turistov. Civilisti so običajno spremljevalne žrtve v napadih tolp na druge tolpe ali pa v napadih tolp na vojsko in policijo, zato je mogoče tudi, da so ugrabljene zamenjali za prave tarče.

Tak pokal so zagrešili v obmejnem mestu Juarez, kjer je bilo ubitih 14 najstnikov, ki jih je skupina plačanih morilcev na zabavi prerešetala s kroglami.
Škofa Juana Jesusa Posadasa Ocampa so ubili na letališču v Jaliscu v atentatu, katerega prava tarča je bil vodja kartela Sinaloe Joaquin Guzman.
Vojska neučinkovita
Ob stranskih žrtvah jo najpogosteje skupijo tisti, ki so se zamerili tolpam. Še zlasti so na udaru novinarji ter predstavniki lokalnih in državnih oblasti.
Acapulco leži v zvezni državi Guerrero, ki meji na Michoacan, sedež kartela La Familija, kamor je vlada na ulice poslala številno vojsko - poteza, ki za zdaj še ni obrodila sadov.
Župan - najnevarnejša služba v Mehiki?
Prisciliana Rodrigueza Salinasa, župana mesta Doctor Gonzalez, so likvidirali septembra.
Ricardo Solis je bil hudo ranjen 24. septembra, potem ko je bil izvoljen za novega župana Gran Morelosa.
Alexandra Lopeza Garcio, župana El Naranja, je ubil zamaskirani napadalec, ki je vdrl v mestni svet.
Župana Hidalga, Marca Antonia Leala Garcio, so oboroženi moški 29. avgusta ubili iz zasede.
Edelmirja Cavazosa, župana Santiaga, so našli mrtvega štiri dni po njegovi ugrabitvi 16. avgusta.