F-16 je eno najbolj uporabljenih vojaških letal, saj je del zračnih sil številnih držav. Foto: EPA
F-16 je eno najbolj uporabljenih vojaških letal, saj je del zračnih sil številnih držav. Foto: EPA
Na Jadranu pogrešajo ameriškega lovca

Ameriško vojaško letalo, ki je vzletelo iz Natovega oporišča Aviano severno od Benetk in je v okviru urjenja letelo s še tremi letali, je v ponedeljek okoli 19. ure izginilo z radarjev. Pilot je v zadnjem radijskem stiku poročal o težavah, nato pa se je zveza z njim izgubila. "Letalo je izvajalo urjenje nad Jadranskim morjem z enim pilotom. Stanje pilota v tem trenutku ni znano," so v ponedeljek zvečer sporočile ameriške zračne sile.

V Jadranskem morju so takoj začeli skupno reševalno akcijo ameriške vojske in italijanske obalne straže, ki pa so jo ovirale slabe vremenske razmere z mešanico dežja in snega. Morje ob obali mesta Cervia so tako pregledovali helikopter, štiri ladje italijanske obalne straže in štiri komercialna plovila, akcija pa je potekala pod hipotezo, da je letalo strmoglavilo.

V torek popoldne pa je ribiška ladja ob italijanski obali ujela razbitine letala, tako da se je iskanje zdaj osredotočilo na območje pri kraju Lido di Savio, že v noči s ponedeljka na torek so med obalnima mestoma Lido di Savio in Cervia našli sledi nafte.

Še vedno tudi ni jasno, kakšna je usoda pilota, ameriška vojska pa je svojcem pilota zagotovila, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da ga najdejo.

Na Jadranu pogrešajo ameriškega lovca