Vojaška vaja zveze Nato v zahodni Poljski. Foto: EPA
Vojaška vaja zveze Nato v zahodni Poljski. Foto: EPA
Jens Stoltenberg in Angela Merkel
Jens Stoltenberg in Angela Merkel sta bila v Berlinu enotna: "Želimo si boljšega sodelovanja z Rusijo." Foto: Reuters

Kot je pojasnil Stoltenberg, napotitev dodatnih Natovih enot v vzhodno Evropo pomeni krepitev kolektivne obrambe, ne pa provociranje konflikta. Gre torej za preprečevanje konflikta.

"Ne želimo si konfrontacije z Rusijo. Nasprotno, želimo si konstruktivnejši odnos z Rusijo," je dejal Stoltenberg. Po njegovih besedah niso v novi hladni vojni, a obenem z Rusijo prav tako ni strateškega partnerstva. Zato morajo vsi kanali za politični dialog ostati odprti.

Merklova: Zaželeno srečanje Nato-Rusija pred vrhom v Varšavi
Merklova je medtem dejala, da bi bilo zaželeno, če bi se še pred julijskim vrhom Nata v Varšavi sešel Svet Nato-Rusija. Ta se je sicer po skoraj dveh letih sešel 20. aprila v Bruslju. Srečanje je bilo sicer odkrito in resno, a globokih nesoglasij predvsem glede Ukrajine niso razrešili. "Rusija vojno v Ukrajini označuje kot državljansko. Mi se s tem ne strinjamo. Rusija destabilizira vzhodno Ukrajino, podpira separatiste z orožjem in opremo, prav tako pa tudi poveljuje in nadzira operacije," je bil takrat oster Stoltenberg in dodal, da je kljub temu najpomembnejše, da so kanali komuniciranja odprti.

Poslabšanje odnosov po ruski priključitvi Krima spomladi 2014
Odnosi med Natom in Rusijo so "počili" zaradi ruske priključitve Krima spomladi 2014 in ruske podpore upornikom v vzhodni Ukrajini. Rusija sicer vse obtožbe na svoj račun zanika, krepitev Nata v vzhodni Evropi pa vidi kot grožnjo svoji nacionalni varnosti. Rusi so na krepitev Natovih sil v baltskih državah in na Poljskem odgovorili z napotitvijo treh dodatnih divizij na zahodno in južno mejo.

Odprava sankcij proti Rusiji še ni verjetna
Medtem pa je svetovalec Merklove za zunanje zadeve Christoph Heusgen dejal, da je še prezgodaj za razpravo o tem, da bi odpravili sankcije proti Rusiji, ki se iztečejo 31. julija. "Glede na trenuten položaj v vzhodni Ukrajini je verjetneje, da se sankcije podaljšajo še za pol leta," je ocenil Heusgen. Ekonomske sankcije proti Rusiji so bile od zahodnih držav uvedene spomladi 2014. Rusija je odgovorila s protiukrepi.