Zunanji ministri držav članic Nata so razpravljali tudi o tajnem delovanju Cie v Evropi. Foto: Reuters
Zunanji ministri držav članic Nata so razpravljali tudi o tajnem delovanju Cie v Evropi. Foto: Reuters
Vojaki Isafa v okolici Kabula
Isaf naj bi okrepili s kar 6.000 dodatnimi vojaki iz evropskih držav in Kanade. Foto: epa

Kljub temu je dejal, da je bil Nato vesel, da je lahko Pakistanu ob potresu ponudili pomoč. Na zasedanju so zunanji ministri Nata še potrdili večje pristojnosti za misijo v Afganistanu, s čimer ZDA upajo, da bodo lahko nekaj svojih vojakov umaknili iz države.

Nato naj bi na jug Afganistana napotil približno 6.000 vojakov, kar bi pomenilo pomembno okrepitev zavezniške mirovne misije Isaf na enem izmed najnevarnejših območij v državi. Ameriške enote, ki delujejo ločeno od misije Nata, pa bi lahko več sil namenile boju proti upornikom.

Na zasedanju je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je dejal da bo problem Kosova lažje rešiti v okviru programa Nata Partnerstvo za mir. Ob tem je poudaril, da Slovenija pričakuje članstvo SČG-ja in BiH-a v programu takoj ko bodo to dovoljevale razmere.

Sicer pa so ministri razpravljali tudi o obtožbah na račun ZDA oziroma Cie v zvezi s tajnimi prevozi oseb, osumljenih terorizma, vendar je po mnenju generalnega sekretarja Nata de Hoop Schefferja dolga razprava pomirila ozračje.

Jaap de Hoop Scheffer je tudi potrdil, da bo naslednji vrh zavezništva novembra 2006 v Latviji. Cilj zasedanja v Rigi pa bo dati nov zagon politični in vojaški preobrazbi zavezništva.