Vozila bodo opremljena s podobnimi oznakami. Foto: Reuters
Vozila bodo opremljena s podobnimi oznakami. Foto: Reuters
Avtomobilska nesreča v Afganistanu
Natovi vojaki bodo na tiste, ki opozoril ne bodo upoštevali, začeli streljati. Foto: EPA

Vojaki Nata so namreč v zadnjem času večkrat streljali na civiliste, v prepričanju, da so tarča samomorilskih napadalcev. Tako je bil pred kratkim ubit neki afganistanski zdravnik, ki se je peljal v belem kombiju in je vojakom Nata deloval sumljivo.

Afganistanci bodo morali upoštevati varno razdaljo do Natovih vozil, hkrati pa tudi spoštovati znake oziroma navodila, ki jih bodo dobili od Natovih vojakov. V nasprotnem primeru bi lahko vojaki začeli streljati.

Z opozorili o nujnosti varnostne razdalje naj bi bila opremljena tudi Natova vozila, a si bodo vozniki, ki ne znajo brati, z napisi težko pomagali. Ob tem velja poudariti, da je nepismena skoraj polovica Afganistancev in kar 80 odstotkov Afganistank.

Letos največ napadov
Sicer je letošnje leto po nasilju v državi najhujše od začetka vojaškega posredovanja v Afganistanu pred petimi leti. Samomorilski napadalci so udarili več kot 80-krat, po večini proti tujim in vladnim silam.

Tako je bilo letos v samomoriskih napadih do začetka tega meseca ubitih 142 civilistov, 40 afganistanskih policistov in vojakov ter 13 pripadnikov tujih sil v državi. Sicer o samomorilskih napadih do lani, ko jih je bilo 17, iz Afganistana ni bilo poročil.