Rutte in Stoltenberg. Foto: Reuters
Rutte in Stoltenberg. Foto: Reuters

57-letni Rutte bo mesto generalnega sekretarja formalno prevzel oktobra. Imenovanje je označil za veliko čast, pri tem pa poudaril, da Nato je in bo temelj kolektivne varnosti.

"Vodenje te organizacije je odgovornost, ki je ne sprejemam zlahka," je zapisal na omrežju X, ob tem pa izpostavil občudovanje nad odhajajočim generalnim sekretarjem Stoltenbergom.

Ta je svojega naslednika pohvalil kot "resničnega transatlanticista, močnega voditelja in graditelja konsenza".

Ruttejevo imenovanje je bila formalnost, odkar je njegov edini tekmec, romunski predsednik Klaus Iohannis, prejšnji teden oznanil, da opušča potegovanje za položaj.

Rutteju so med drugim že čestitali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je zapisala, da se veseli nadaljnje krepitve vezi med EU-jem in Natom, kot tudi voditelji več zaveznic, med drugim Nemčije, Združenega kraljestva in najnovejših članic Finske ter Švedske.

Nemški kancler Olaf Scholz ga je označil za "dobro izbiro za svobodo in varnost". Nizozemskemu kolegu je zaželel srečo, ob tem pa zapisal, da so njegove izkušnje, strokovno znanje o varnostni politiki in diplomatske sposobnosti zdaj na pravem mestu. Naklonjenost novemu generalnemu sekretarju so izrazili tudi britanski premier Rishi Sunak ter predsednika švedske in finske vlade Ulf Kristersson in Petteri Orpo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob čestitki na omrežju X zapisal, da bo Rutte na položaj imenovan v času, ko je zavezništvo bolj potrebno kot kdajkoli. "Skupaj z zavezniki bomo še naprej branili evropsko varnost," je dodal.

Predsednik ZDA Joe Biden pa je izrazil prepričanje, da bo Rutte odličen generalni sekretar in da bo pospešil prizadevanja za podporo Ukrajine, so sporočili iz Bele hiše.

Kremelj: Nato je za nas sovražnik

Oglasil se je tudi Kijev, ki je za obrambo pred rusko agresijo v veliki meri odvisen od zahodne pomoči. Predsednik Zelenski je omrežju X Rutteja označil kot načelnega in močnega voditelja, ob tem pa se je tudi zahvalil odhajajočemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu, ki da je neomajno podpiral ukrajinski boj za svobodo.

Bolj redkobesedni so bili v odzivu na imenovanje v Rusiji. "Malo verjetno je, da bi ta odločitev lahko spremenila kar koli v splošni liniji Nata," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Trenutno je to zavezništvo, ki je za nas sovražnik," je dodal.

Slovenija pozdravila imenovanje Rutteja

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je medtem pozdravil imenovanje Rutteja. Kot je dejal, se veseli sodelovanja z njim.

"Pozdravljam današnjo odločitev Severnoatlantskega sveta, s katero je potrdil predsednika vlade Nizozemske Marka Rutteja za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato. Veselim se sodelovanja z Markom v smeri nadaljnje učvrstitve zveze Nato," so na družbenem omrežju X zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Rutteju je ob imenovanju čestitala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ob tem pa izpostavila njegove izkušnje. "Z vašimi izkušnjami in predanostjo krepitvi kolektivne varnosti in partnerstev bo zveza Nato še naprej ostala močna in učinkovita," je sporočila na omrežju X.

Imenovanje Rutteja so pozdravili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. "Nato, obrambno zavezništvo in čezatlantski varnostni forum, ki temelji na skupnih vrednotah, v teh zahtevnih časih ostaja v sposobnih rokah," je na omrežju X zapisala zunanja ministrica Tanja Fajon.