Kubanci lahko že kupujejo tudi mobilne telefone. Foto: EPA
Kubanci lahko že kupujejo tudi mobilne telefone. Foto: EPA
Kuba: Ne več le za tujce

Nove oblasti, ki jih vodi Raul Castro, mlajši brat dozdajšnjega kubanskega voditelja Fidela, so dovolile trgovinam, da lahko tudi državljanom prodajajo elektronske naprave, kot so mikrovalovne pečice, televizorji z ravnimi ekrani, računalniki in DVD-predvajalniki.

Cene za DVD-predvajalnike se gibljejo od 118 do 162 dolarjev, kar je precej več kot v drugih državah, a še vedno ceneje kot na črnih trgih na Kubi. Umik podobnih restrikcij je Raul Castro napovedal ob prevzemu oblasti 24. februarja. Kmalu za tem so Kubancem dovolili kupovati mobilne telefone in vstop v hotele, ki so bili prej rezervirani le za tujce.

Spremembe so namenjene sprostitvi napetosti med 11 milijoni državljanov, ki jim že več kot 50 let vlada Komunistična stranka. Ukrep vlade, ki dovoljuje nekaj, kar je v večini preostalih držav temeljna pravica, so Kubanci pozdravili z velikim odobravanjem.

"Po toliko letih omejevanja je to čudovito. Zdaj imajo Kubanci več izbire in sam lahko rešim svojo težavo s transportom. Namen teh ukrepov je izboljšati življenje in povečati zadovoljstvo nas, ki živimo v tej državi," je dejal 42-letni Raydel Leyva, ki si je v nakupovalno središče v Havani prišel kupit moped na baterijski pogon, izdelan na Kitajskem.

Kaj si lahko privoščijo?
Te dobrine so za večino Kubancev, ki v povprečju zaslužijo 17 dolarjev, nedostopne, kljub temu pa se državljani veselijo novega ukrepa. "Cene so astronomske. Vendar imam vsaj izbiro in lahko privarčujem, da si kupim stvari, ki si jih želim. Ljudje bodo bolj delavni, da bi si jih lahko zaslužili," je dejal Gelis, ki poučuje tenis.

Računalniki čakajo na cene
Računalnikov, ki so jih do zdaj lahko kupovala le vladna in tuja podjetja, kljub novemu ukrepu še vedno ni na prodajalnih policah. Ostali so v škatlah in čakajo, da jih opremijo s cenami, ki še niso bile dogovorjene.

M. R.

Kuba: Ne več le za tujce