Vasilij Nebenzja. Foto: Reuters
Vasilij Nebenzja. Foto: Reuters

Razpravi o strateški varnostni strukturi in o razmerah na Bližnjem vzhodu bo sredi julija vodil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

A Vasilij Nebenzja se ni mogel izogniti novinarskim vprašanjem, kako namerava Rusija voditi razpravo o miru in varnosti v mednarodni skupnosti vpričo vojne v Ukrajini. Za ruskega veleposlanika Rusija za to vojno ni odgovorna.

"Oskrbovanje Ukrajine z orožjem odsvetujemo vsem državam, ki tega do zdaj še niso počele. Usoda tega orožja je jasna: uničeno bo, tako kot orožje, ki so ga poslale zahodne države in ZDA. Domnevam pa, da bodo tovrstne odločitve lahko imele politične posledice," je dejal Nebenzja.

Ameriška notranja politika je za trenutek vdrla v palačo ZN-a s prošnjo za komentar besed Donalda Trumpa, da bi ukrajinsko krizo kot predsednik rešil v enem samem dnevu.

"Ukrajinske krize ni mogoče rešiti v enem dnevu. To je subjektivna ocena. Zelenski je nedavno dejal, da bo pripravljen govoriti z Rusijo prek posrednikov. Ne vem, kaj je imel s tem v mislih. V nekem trenutku, jeseni 2022, je samemu sebi prepovedal pogajanja z ruskim vodstvom. Če pričakuje tovrstno spremembo, mislim, da se je uštel. Poleg tega pa mu je potekel mandat in ne vemo, ali bi bila pogajanja z njim sploh legitimna," je povedal Nebenzja.

Tudi po mnenju ruskega veleposlanika struktura Varnostnega sveta ne ustreza več ravnotežju sil v svetu. Globalni jug, zlasti afriška celina, ni ustrezno zastopana, kolektivni Zahod, kot se je izrazil Nebenzja, pa je predstavljen premočno. Reforma je preobsežna, da bi jo umeščali v kontekst mesečnega predsedovanja, a procesi potekajo in bodo vplivali na geopolitiko v prihodnosti.

Rusija prevzela predsedovanje VS-ju