Močno neurje je s seboj prineslo poplave. Foto: EPA
Močno neurje je s seboj prineslo poplave. Foto: EPA
Puntland
Voda je odplavila številne ceste. Foto: EPA

Najbolj prizadeta je polavtonomna pokrajina Puntland, kjer so oblasti razglasile izredne razmere in zaprosile za pomoč mednarodne skupnosti.

Vremenoslovci pri Agenciji ZN-a za prehrano (FAO) so pojasnili, da je ciklon, ki je na celino udaril v soboto, spremljalo nenavadno močno neurje, zaradi česar so bila poplavljena nekatera obalna območja.

Puntland je namreč polsuho območje, kjer so padavine redke, ko pa dežuje, so posledice katastrofalne, je pojasnil predstavnik FAO-ja Husein Gadain.

Med pogrešanimi so številni ribiči, nevihta pa je uničila celotne vasi, domove, zgradbe in plovila, navajajo oblasti. Neurje je povzročilo tudi veliko škode, poginilo je namreč okoli 100.000 glav živine.

Reševanje in dostavo pomoči močno otežujejo prekinjene cestne povezave, zato se je treba zanesti na letalski prevoz. Na prizadetih območjih trenutno najbolj primanjkuje čiste pitne vode, nepokvarljive hrane, zdravil, začasnih bivališč in odej.

Predsednik obljubil pomoč
Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamed je prizadetemu Puntlandu obljubil milijon dolarjev pomoči. Puntland je sicer avgusta prekinil stike z Mogadišem, ker naj osrednja vlada ne bi bila pripravljena na delitev oblasti in primakniti del zunanje pomoči.

Puntaland je leta 1998 razglasil avtonomijo in pokrajini je uspelo ubežati popolnemu brezvladju, ki mu je bil preostanek države priča v zadnjih dveh desetletjih. Zaradi relativne stabilnosti so zahodne sile pokrajino postavile kot mogoč model za prihodnjo ureditev Somalije.