Pred domom nekdanje premierke ljudje odlagajo rože, sveče in posvetila. Foto: EPA
Pred domom nekdanje premierke ljudje odlagajo rože, sveče in posvetila. Foto: EPA
Margaret Thatcher
Nekateri so smrt Thatcherjeve pozdravili. Foto: EPA
Thatcherjevo bodo pokopali naslednjo sredo

Iz urada premierja Davida Camerona so sporočili, da bo pogreb nekdanje premierke, ki je v 88. letu starosti zaradi možganske kapi umrla v ponedeljek, naslednjo sredo, 17. aprila. Pogreb naj bi potekal v katedrali sv. Pavla, na Downing Streetu in v Buckinghamski palači, poleg državnega vrha pa se ga bosta udeležila tudi kraljica Elizabeta in princ Filip. Z Downing Streeta so povedali, da so se o poteku pogrebne slovesnosti s svojci Thatcherjeve dogovorili danes dopoldne.

Pogreb naj bi bil slavnostni, kar je stopnja manj od državniškega pogreba. Pogreb se bo začel v kapeli v palači Westminster, nato bo sprevod tekel do kapele britanskega kraljevega letalstva v cerkvi St. Clement Danes, nato pa bodo njeno krsto na vojaškem vozu in v spremstvu vseh treh rodov vojske prepeljali skozi središče Londona do katedrale sv. Pavla, kjer se bodo od nje poslovili z vsemi vojaškimi častmi. Kot piše britanski BBC, naj bi pogrebno slovesnost prenašali tudi po televiziji.

V sredo se bo z velikonočnih počitnic vrnil tudi britanski parlament in imel žalno sejo v slovo od nekdanje premierke, ki je državo vodila med letoma 1979 in 1990. Po uradni pogrebni slovesnosti naj bi Thatcherjevo upepelili.

Odzivi na smrt železne lady so mešani
Medtem v London prihajajo številni izrazi sožalja, sedanji in nekdanji državniki pa se v odzivih strinjajo, da je bila Thatcherjeva, ki je bila znana tudi kot železna lady, velika državnica, ki je pomagala končati hladno vojno in preoblikovala Veliko Britanijo z gospodarskim liberalizmom, predvsem s trdim bojem proti sindikatom. Prav zato jo imajo številni v Veliki Britaniji tudi v slabem spominu in so njeno smrt pravzaprav pozdravili.

Tuji mediji so poročali, da so se na jugu Londona in v Glasgowu na Škotskem zbrale množice ljudi, ki so na ulicah proslavljale smrt Thatcherjeve in odpirale šampanjce. V Bristolu je proti skupini približno 200 ljudi posredovala tudi policija, pri tem pa so izbruhnili izgredi. Najmanj šest policistov je bilo ranjenih, eden od njih huje.

Žalna knjiga odprta tudi na veleposlaništvu v Ljubljani
Z britanskega veleposlaništva v Ljubljani so sporočili, da bo žalna knjiga v spomin na Margaret Thatcher odprta tudi v prostorih veleposlaništva na Trgu republike v Ljubljani, in sicer od 12. ure danes do 12. ure v petek, v času uradnih ur od 9. do 16. ure.

Thatcherjevo bodo pokopali naslednjo sredo