EMA je cepivu Nuvaxovid zeleno luč prižgala decembra. Foto: AP
EMA je cepivu Nuvaxovid zeleno luč prižgala decembra. Foto: AP

V Nemčijo bo ta teden prispelo okoli 1,4 milijona odmerkov cepiva Nuvaxovid, ki ga je razvilo ameriško biotehnično podjetje Novavax, je v petek potrdil nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Še milijon odmerkov naj bi prispelo naslednji teden, nemška vlada pa je skupno za letos naročila 34 milijonov odmerkov.

Nuvaxovid so do zdaj uporabili samo v Indoneziji in na Filipinih, je pa EU cepivu prižgal zeleno luč za uporabo decembra. V ZDA medtem še vedno ni potrjeno, saj se porajajo določeni pomisleki glede zmogljivosti proizvodnje podjetja, poroča Guardian.

V nasprotju s cepivi na osnovi tehnologije mRNA, uporabljene v cepivih podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna, ali pa vektorskih cepiv AstraZenece in Johnson & Johnsona, temelji Nuvaxovid na beljakovinah. Beljakovinsko cepivo vsebuje beljakovinske delce, proizvedene v laboratoriju. Pri tovrstnih cepivih se uporabljajo določeni deli virusa, ki jih mora imunski sistem prepoznati, da lahko razvije imunski sistem.

Pri beljakovinskih cepivih se uporabljajo določeni deli virusa, ki jih mora imunski sistem prepoznati, da lahko razvije imunski sistem. Foto: AP
Pri beljakovinskih cepivih se uporabljajo določeni deli virusa, ki jih mora imunski sistem prepoznati, da lahko razvije imunski sistem. Foto: AP

Novavax je junija sporočil, da se je njihovo cepivo v poskusih na 30.000 prostovoljcih izkazalo za več kot 90-odstotno učinkovito proti simptomatičnim okužbam z različico alfo. Kot trdijo, je cepivo podobno učinkovito tudi proti različicama delta in omikron, še posebej po poživitvenem odmerku.

Nemški inštitut Paula Ehrlicha opozarja, da so podatki o učinkovitosti cepiva proti nalezljivejšim različicam še vedno omejeni.

Javnomnenjske raziskave v Nemčiji kažejo, da obstaja znaten interes za cepivo Novavax med še vedno necepljenimi Nemci – teh ostaja 19,8 milijona v državi s 83,2 milijona prebivalcev. Od 4000 necepljenih članov osebja v bolnišnicah pa jih je za proteinsko cepivo izrazilo zanimanje 1800.

Nekateri znanstveniki sicer dvomijo, da bo novo cepivo kaj dosti spremenilo v državi, kjer precepljenost ostaja na 75 odstotkih že mesece. Lars Korn, soavtor raziskave o proticepilskih stališčih, ki jo je izvedla univerza v Erfurtu, je za ZDF povedal, da bosta dve tretjini vprašanih še vedno zavračali kakršno koli obliko cepiva proti covidu.

  • Marca v Italiji začetek cepljenja s četrtim odmerkom

V Italiji bodo 1. marca začeli cepiti s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19, pri čemer bodo sprva cepili tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

V Italiji je polno cepljenih 80 odstotkov prebivalstva. Foto: AP
V Italiji je polno cepljenih 80 odstotkov prebivalstva. Foto: AP

Generalni direktor na ministrstvu za zdravje Giovanni Rezza je povedal, da je takšnih oseb v Italiji okoli tri milijone. Cepljenje vseh prebivalcev v četrtim odmerkom bi lahko začeli jeseni, napovedujejo na italijanskem zdravstvenem ministrstvu, a to možnost še proučujejo.

Danes sicer minevata natanko dve leti od prvega potrjenega primera okužbe s koronavirusom v Italiji. "Danes so okoliščine precej drugačne kot pred dvema letoma," je dejal minister za zdravje Roberto Speranza in dodal, da so morali tedaj sprejemati težke odločitve.

"Danes je slika precej drugačna, predvsem ker je 91 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, v naši državi cepljenih. Zato lahko pandemijo upravljamo na popolnoma drugačen način," je še povedal. Krivulja okužb upada brez zatekanja k splošnim omejitvenim ukrepom, je poudaril.

Vlada premierja Maria Draghija medtem pripravlja načrt postopnega sproščanja ukrepov. Določene sprostitve glede števila gledalcev na nogometnih stadionih so že uvedli, od 10. marca bodo znova dovoljeni obiski bližnjih v bolnišnicah po 45 minut na dan. Pričakovati je, da bodo aprila sprostili še druge ukrepe.

V Italiji je sicer polno cepljenih 80 odstotkov prebivalstva, v državi pa kljub drugačni direktivi EU-ja velja, da po šestih mesecih od zadnjega odmerka covidno potrdilo ne deluje več.

  • V Angliji poslej brez samoizolacije za okužene

V Angliji pa okuženim s koronavirusom poslej ne bo treba več v samoizolacijo. Konec tega vladnega ukrepa je del načrta za "življenje s covidom", ki ga je v parlamentu predstavil premier Boris Johnson.

Vlada stavi na to, da se bodo okuženi obnašali odgovorno in podobno kot tisti, ki imajo prehlad, je še dejal Johnson. Dodal je, da je to mogoče zaradi uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19 in ker so na Otoku že prestali vrh okužb zaradi različice omikron.

V Angliji s 117 milijoni prebivalcev je cepljenih 73,3 odstotka prebivalcev.

V Angliji tako od 24. februarja vsi, ki so pozitivni na okužbo s koronavirusom, ne bodo več primorani, da ostanejo doma. Tistim, ki so imeli stik z okuženimi in so cepljeni, se tudi ne bo več potrebno teden dni vsak dan testirati. Za tiste, ki niso cepljeni, tudi ne bo več obvezna samoizolacija. S 1. aprilom bodo ukinjeni tudi brezplačni hitri testi.

Britanski premier je ob tem poudaril, da pandemije še ni konec in da ni mogoče izključiti novih variant virusa. Zavzel se je za dodatno zaščito predvsem starejših in posebej ranljivih oseb.

Minister za zdravje Sajid Javid je napovedal še eno cepljenje - "spomladanski poživitveni odmerek" - za starejše od 75 let, stanovalce domov za starejše in starejše od 12 let z oslabelim imunskim sistemom.