Nemčiji že deset let vlada kanclerka Angela Merkel, ki je zdaj z veliko koalicijo na stežaj odprla ženskam vodstvene položaje v največjih nemških podjetjih. Foto: EPA
Nemčiji že deset let vlada kanclerka Angela Merkel, ki je zdaj z veliko koalicijo na stežaj odprla ženskam vodstvene položaje v največjih nemških podjetjih. Foto: EPA
Ministrici Ursula von der Leyen in Manuela Schwesig
Nemška vlada sicer že izpolnjuje predpisano kvoto za podjetja, saj je v 16-članski vladi šest žensk. Prav ministrice so tudi imele glavnino kampanje za prepričevanja gospodarstva. Foto: EPA
Ženske prihajajo v vodstva nemških podjetih

V nadzornih svetih največjih podjetij bo moralo od 1. januarja 2016 sedeti najmanj 30 odstotkov žensk. Ministrica za ženske Manuela Schwesig (SPD) je dejala, da gre za "zgodovinski korak" na poti do enakopravnosti med spoloma. "Kjer se odloča o plačah in delovnih razmerah, morajo biti ženske navzoče," je poudarila Schweisigova. "Gre za zgodovinski korak za enake pravice obeh spolov."

Kvote obvezne za največja podjetja
Zakon določa, da bo moralo biti med nadzorniki 30 odstotkov žensk, v nasprotnem primeru bodo ta mesta ostala nezasedena. Nova pravila bodo od leta 2016 dalje veljala za dobrih 100 največjih podjetij v državi. Še 3.500 srednjih podjetij bo moralo sprejeti zavezujoče cilje za zvišanje deleža žensk na vodilnih položajih - v upravah, nadzornih svetih in na najvišjih dveh vodstvenih ravneh.

Konec leta 2014 je bilo po podatkih nemškega inštituta za ekonomske raziskave DIW v nadzornih svetih 200 največjih podjetij v Nemčiji 18,4 odstotka žensk. V upravah teh podjetjih pa jih je bilo le 5,4 odstotka. Izvršilni direktorji prav vseh 30 največjih podjetij, uvrščenih v prestižni borzni indeks Dax, so na primer moški.

"Kvote so največji prispevek k enakopravnosti vse od uvedbe pravice glasovanja za ženske," je bil po sprejetju zakona navdušen pravosodni minister Heiko Maas, ki prihaja iz SDP-ja.

Nekatera podjetja prehitela zakonodajo
Leta 2003 je Norveška postala prva država na svetu, ki je uvedla kvote za javna podjetja, pri čemer so Norvežani predpisali, da mora biti žensk oz. moških najmanj 40 odstotkov na najvišjih vodstvenih položajih. Zgledu so v zadnjih letih sledile Francija, Španija in Nizozemska.

V letih razprave so nekatere velika nemška podjetja sama vpeljale kvote, med njimi so bili tudi velikani Deutsche Telekom, Munich Re in Adidas, kjer ženske zasedajo najmanj 30 odstotkov vodstvenih položajev. V določenem delu poslovnega sveta in med konservativci so kvote naletele na odpor, v razpravi pa so nasprotniki kvot izpostavili povečanje birokracije in številčno krepitev vodstvenih kadrov, kar naj bi negativno vplivalo na vodenje podjetij.

Ženske prihajajo v vodstva nemških podjetih