Steinmeier je najodločneje zavrnil nemško vpletenost v ugrabitve. Foto: EPA
Steinmeier je najodločneje zavrnil nemško vpletenost v ugrabitve. Foto: EPA

Zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je najostreje zanikal možnost sodelovanja države pri ugrabitvi državljana Khaleda El Masrija, ki ameriško obveščevalno agencijo toži zaradi ugrabitve in mučenja.

Steinmeier, ki sicer ni omenil ZDA, je dejal, da takšne ugrabitve pomenijo korak stran od razumevanja mednarodnega prava. Prav tako po navedbah ministra dosedanje preiskave niso pokazale, da bi Nemčija podatke o Al Masriju posredovala kaki drugi državi.

Pred pristojnimi odbori nemškega parlamenta, v katerem je opozicija vlado obtožila prikrivanja informacij o ujetnikih v tajnih zaporih ameriške obveščevalne agencije, sta nastopila tudi notranji minister Wolfgang Schäuble in pravosodna ministrica Brigitte Zypries. Tudi onadva sta zanikala očitke o vpletenosti vladnih
predstavnikov v ugrabitev Al Masrija.

Ostro o Cii tudi v EP-ju
Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini pa je pred Evropskim parlamentom dejal, da je glede delovanja Cie v Evropi potrebno odkriti resnico.

Politične skupine v Evropskem parlamentu so se sicer zavzele, da naj domnevno nezakonito delovanje Cie v Evropi preišče poseben odbor Evropskega parlamenta, čeprav še ni znano, ali je lahko odbor parlamenta pristojen za preiskavo primera.