Skrivni zapor Cie naj bi bil tudi v ameriškem vojaškem oporišču Bondsteel na Kosovu. Foto: EPA
Skrivni zapor Cie naj bi bil tudi v ameriškem vojaškem oporišču Bondsteel na Kosovu. Foto: EPA

Predstavnik organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je za poljski časopis Gazeta Wyborcza dejal, da sta na Poljskem dva zapora ameriške obveščevalne agnecije Cia, medijsko razkritje skrivnih zaporov pa je otežilo delo organizacije.

Neprijetna vprašanja za Riceovo
ZDA so se zaradi skrivnih zaporov v Evropi znašle pod plazom kritik, ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa med nedavno turnejo po evropskih državah ni hotela odgovarjati na vprašanja o tajnih zaporih Cie. Po njenih besedah ZDA spoštujejo mednarodno pravo pri ravnanju z zaporniki, Američanom po vsem svetu pa so tudi prepovedali kakršno koli mučenje zapornikov.

Skrivni zapor tudi na Kosovu
Po besedah posebnega odposlanca ZN-a za varstvo človekovih pravic na Kosovu Mareka Nowickega pa je tajni zapor Cie tudi v ameriškem vojaškem oporišču Camp Bondsteel na Kosovu. Oporišče deluje v okviru zveze Nato, ki je na Kosovu prisotna od leta 1999, skrivni zapor, ki naj bi bil na las podoben zaporu v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, pa naj bi obstajal že več let.

Preleti tudi prek Slovenije?
Na slovensko vlado pa je vprašanje o preletih Cijinih letal prek Slovenije naslovil poslanec Socialdemokratov Samo Bevk. Bevk se je skliceval na poročanje medijev o preletih Cijinih letal prek Avstrije, pri čemer bi bilo povsem možno, da je prihajalo tudi do preletov Slovenije.