Večina prebežnikov je iz Afganistana in Iraka. Foto: Reuters
Večina prebežnikov je iz Afganistana in Iraka. Foto: Reuters

Kot poroča dopisnica RTV-ja iz Berlina Polona Fijavž, nemška zvezna policija ciljno ustavlja večja vozila in pregleduje dokumente tistim, ki želijo vstopiti v državo. Oktobra so pri tem registrirali 2200 ljudi, povečini iz Iraka in Afganistana, ki so prišli skozi Belorusijo in Poljsko in v Nemčijo vstopili nezakonito. To je dvakrat več kot mesec poprej in štirikrat več kot še maja.

Komisar zvezne policije Jens Schobranski je za RTV Slovenija povedal, da na meji s Poljsko ustavljajo z nenavadnimi tablicami za to regijo transportna vozila in avtobuse z veliko potniki. Po njegovih besedah so trenutne razmere take, da ljudi, ki oddajo vlogo za zaščito, ne morejo zavrniti na meji. Zato je del njihovih nalog, da jih dokumentirajo, vprašajo, od kod so prišli, poskrbijo zanje in jim dajo možnost, da vložijo prošnjo za azil, ki jo potem preverijo.

Razmere na obmejnem območju so napete, a Nemčija je po izkušnji leta 2015 bolje pripravljena in velikega navala prebežnikov ne pričakujejo

Nemčija poostrila nadzor na meji s Poljsko

Orban poziva Bruselj k prevzetju stroškov gradnje zidu na meji

Medtem je madžarski premier Viktor Orban v pismu, ki ga je objavil na svoji spletni strani, pozval Evropsko komisijo k prevzetju stroškov, ki nastanejo ob varovanju madžarske meje. Madžarska je za varovanje meje že porabila 1,64 milijarde evrov iz svojega proračuna. Ob tem je madžarske ukrepe za varovanje meje označil za vzorne.

Orban je v pismu izrazil še prepričanje, da so edini razlog za sicer krhko stabilnost v Evropski uniji zaslužne Madžarska in druge evropske države, ki varujejo zunanje meje povezave.

Stopil je v obrambo ograji na meji in pojasnil, da je bila Madžarska prva država, ki je na meji namestila fizične ovire, da bi tako omejila nezakonite migracije. Pozneje so se za ograje na meji odločile še druge države, med njimi Bolgarija, Poljska in Slovenija, je dodal.

Madžarski premier je prepričan, da Evropska unija ne bi smela prezreti ogromne količine finančnih sredstev, materiala in kadra, ki jih je Madžarska namenila za varovanje meje. "Zato znova pozivam Evropsko komisijo, da poravna stroške za vzpostavitev madžarskih ukrepov na meji," je še zapisal.

Madžarska je ograjo na meji postavila po prebežniški krizi leta 2015. Foto: EPA
Madžarska je ograjo na meji postavila po prebežniški krizi leta 2015. Foto: EPA

Bolgarija pošilja vojake na mejo

Da bi ustavila prihode prebežnikov, je Bolgarija na mejo s Turčijo in Grčijo napotila 350 vojakov in vojaško opremo za okrepitev mejnega nadzora, saj od julija letos zaznava porast števila prebežnikov, ki prečkajo njeno mejo.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so v Bolgariji priprli okoli 6500 prebežnikov, večinoma iz Afganistana in Sirije, kar je trikrat več kot v istem obdobju lani. Številke so sicer znatno nižje kot leta 2015, ko se je Evropa spoprijemala z množičnim prihodom prebežnikov, predvsem z Bližnjega vzhoda. Pozneje je Bolgarija na 300 kilometrih meje s Turčijo postavila žičnato ograjo.

Bolgarski minister za obrambo Georgi Panajotov je dejal, da pritisk na bolgarske meje za zdaj ni na skrb vzbujajoči ravni.