Nemiri so se šesto noč iz Stockholma razširili tudi v druga mesta v bližini. Foto: EPA
Nemiri so se šesto noč iz Stockholma razširili tudi v druga mesta v bližini. Foto: EPA
Švedska
Gasilci so morali preteklo noč pogasiti 70 požarov. Foto: EPA

V revnejših predmestjih Stockholma, kjer živijo večinoma priseljenci, so zažigali avtomobile in podtaknili več požarov, a je bila noč po poročanju policije mirnejša kot prejšnje. To noč so gasilci gasili 70 požarov, kar je manj kot prejšnje noči. Kljub temu so se nemiri prvič razširili tudi iz prestolnice v mesta Örebro, Södertälje in Linköping, kjer so večinoma mladi zažigali avtomobile in nekatere stavbe.

Stockholmski policiji so na pomoč priskočile tudi enote iz Göteborga in Malmöja, mest, kjer so se v preteklih letih že dogajali podobni izgredi. Po ulicah so, da bi še predčasno preprečili morebitne izgrede, patruljirali tudi starši in vodje skupnosti, švedski premier Fredrik Reinfeldt pa je sklical izredno zasedanje vlade.

Švedski minister za integracijo Erik Ullenhag ob tem pravi, da morajo čim prej zagotoviti, da se vse soseske, kjer so se vneli nemiri, vrnejo v normalno življenje. "Na dolgi rok pa moramo ustvariti pozitivno vzdušje v omenjenih soseskah," je še povedal za agencijo Reuters.

Kot poroča BBC, so ameriške in britanske oblasti svoje državljane pozvale, naj se izogibajo nevarnim območjem, predvsem stockholmskim predmestjem Husby, Hagsatra, Ragsved in Skogas.

Nemire sprožil umor 69-letnika
Nemiri so se začeli v nedeljo v Husbyju, pretežno priseljenskem predmestju švedske prestolnice, zanetila pa jih je smrt 69-letnega prebivalca omenjenega predmestja, ki ga je, potem ko je v javnosti kolovratil z mačeto in nato pobegnil v svoje stanovanje, ustrelila policija. Policisti trdijo, da so ga ustrelili v samoobrambi, poznavalci pa ocenjujejo, da je njegova smrt zanetila jezo med mladimi priseljenci, ki so prepričani, da so žrtve policijskega nasilja izključno zaradi svojega rodu.

Razvnela se je razprava o priseljencih in neenakosti
Zaradi izgredov se je na Švedskem že razvnela razprava o priseljencih, ki v tej skandinavski državi predstavljajo približno 15 odstotkov prebivalstva, in njihovi integraciji, o brezposelnosti in socialni neenakosti. Švedska, ki je nekoč veljala za vzor enakosti in odlične socialne politike, v zadnjih letih doživlja vse večji prepad med bogatimi in revnimi.

Nekateri poznavalci pri tem trdijo, da so nemiri odgovor prav na diskriminacijo in precej visoko stopnjo nezaposlenosti med priseljenci, drugi pa so prepričani, da so nemiri izključno posledica kriminalitete, ki je posledica slabe družbe in pomanjkljive vzgoje.