V središču Aten se je v petek zbralo okoli 5.000 protestnikov. Foto: Reuters
V središču Aten se je v petek zbralo okoli 5.000 protestnikov. Foto: Reuters
V nemirih jo je skupil eden izmed policistov. Foto: Reuters

Karamnlis je pojasnil, da je med svetovno gospodarsko krizo potrebna trda roka pri vodenju države, in dejal, da je prioriteta njegove vlade varno se izvleči iz gospodarskih težav. Sočutje, ki spremlja stiske mladih ljudi, se ne sme zamenjati z nasilnimi dejanji skrajnih elementov.

Poleg protestnikov so vlado k odstopu in razpisu predčasnih volitev pozvali tudi opozicijski socialisti, saj po mnenju njihovega voditelja Georgea Papandreouja vlada po nekajdnevnih nemirih ne uživa več zaupanja javnosti.

Zatišje na ulicah Aten je trajalo le nekaj ur, ko so v mestu znova izbruhnili neredi. Najbolj vroče je bilo pred poslopjem grškega parlamenta, kjer so protestniki policiste napadli s kamenjem in z molotovkami.

Policiji zmanjkalo solzivca
Protestniki so se razkropili šele, ko je policija uporabila solzivec, a v prihodnjih dneh bi lahko imeli varuhi reda pri umirjanju razmer s tem težave, saj viri poročajo, da so policiji pošle zaloge solzivca. V preteklih dneh so namreč porabili 4.600 kapsul in oblasti so se v iskanju novih zalog obrnile na Izrael in Nemčijo.

Nemiri so se začeli v soboto, ko so policisti ustrelili 15-letnega fanta, ki je skupaj s prijatelji policijsko patruljo napadel s kamenjem in z molotovkami. Številni Grki so še vedno ogorčeni, ker policist, obtožen umora najstnika, ni pokazal nobenega obžalovanja, a sam trdi, da je fanta zadel odbojni strel, ki ga je sprožil v samoobrambi.

Po ugotovitvah grške gospodarske zbornice je šestdnevno uničevanje po mestih povzročilo 200 milijonov evrov škode. Samo v Atenah je bilo poškodovanih več kot 500 prodajaln.

A smrt najstnika je le vrh ledene gore nezadovoljstva s konseravtivno vlado, ki jo pretresajo korupcijski škandali, medtem ko se v grški družbi povečuje prepad med revnimi in bogatimi, tako da pod pragom revščine živi že vsak peti Grk.

G. V.