Grški policisti enega izmed osumljenih kolegov spremljajo na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. Foto: EPA
Grški policisti enega izmed osumljenih kolegov spremljajo na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. Foto: EPA
Večerni nemiri v Atenah
Najbolj nemirno je še vedno v Atenah, protestniki pa so bili nasilni tudi v Solunu. Foto: EPA
Kostas Karamanlis
Grški premier je sindikate pozval, naj odpovejo stavko, a so ga zavrnili. Foto: EPA
Splošna stavka v Grčiji

Eden izmed policistov je obtožen umora, drugi pa sodelovanja, datum začetka sojenja pa še ni znan. Policista sta bila priprta že takoj po sobotnem incidentu, danes pa je njun odvetnik povedal, da je balistično poročilo pokazalo, da naboj, ki je bil usoden za najstnika, ni bil ustreljen neposredno vanj. Tudi obdukcija trupla je pokazala, da je bila krogla "nekoliko deformirana, kar priča o tem, da je zadela ob trdo površino", preden je vstopila v fantovo telo, so sporočili s sodišča. Osumljeni policist pa je že pred tem trdil, da se je krogla odbila od pločnika.

Sicer pa se nemiri v državi, ki jih je sprožila smrt 15-letnika, nadaljujejo. Novi spopadi med policijo in mladimi protestniki so izbruhnili na dveh krajih v grški prestolnici in v Solunu. Po podatkih zdravstvenih oblasti naj bi med protesti v bližini parlamenta v Atenah policist udaril nekega mladoletnika. Tako njega kot žensko, ki je bila prav tako ranjena, pa so odpeljali v bolnišnico.

Že popoldne se je pred sodiščem v Atenah zbrala množica mladih, ki so na sodišče metali molotovke, policija pa je na to odgovorila s solzivcem. Napaden je bil tudi tovornjak satelitske televizije, pri čemer sta bila dva človeka ranjena.

V Grčiji tudi splošna stavka proti vladi
Že pred tem je Grčijo ohromila splošna stavka proti vladni gospodarski politiki. Zaprte so vse banke, vsi uradi, ne deluje tud javna uprava, močno pa je ohromljen tudi javni prevoz po vsej državi. Stavko so sindikati napovedovali že nekaj tednov, odločili pa so se, da jo bodo izvedli med protesti, ki so izbruhnili po tem, ko je zaradi strelov policista v soboto umrl 15-letni deček.

Grški premier Kostas Karamanlis je sindikate sicer pozval, naj odpovejo 24-urno stavko in preprečijo nadaljevanje nasilnih izgredov. "Skupaj moramo ukrepati proti nezakonitim dejanjem ter obsoditi nasilje, ropanje in vandalizem," je povedal Karamanlis, a so sindikati njegov poziv zavrnili. Sindikati so za danes odpovedali množične proteste v Atenah, vendar se bodo v nekoliko manjšem številu zbrali pred grškim parlamentom.

Delavci iz dveh glavnih grških sindikatov, Generalnega grškega združenja delavcev in Zbora javnih uslužbencev, ki združujeta dva in pol milijona delavcev, zahtevajo zaradi svetovne gospodarske in finančne krize povečano socialno porabo ter višje plače in pokojnine.

Grške ulice mirnejše, lastniki varujejo svoje trgovine
Ulice grških mest, predvsem Aten, so bile v noči s torka na sredo, po treh dneh burnih nemirov, dokaj mirne. Kljub temu je grška televizija poročala, da je skupina približno 100 Romov napadla policijsko postajo v atenskem predmestju Zefyri, kjer so pred postajo zažgali tovornjak in ga skušali poriniti v policijsko postajo.

V pristaniškem mestu Patras, 215 kilometrov od Aten, je množica ljudi, med njimi tudi številni lastniki trgovin, ustavila protestnike in jim onemogočila nadaljnje uničevanje. V vseh mestih, kjer so potekali protesti, so številni lastniki spali v svojih trgovinah, da bi jih obvarovali pred protestniki.

Pri atenski organizaciji trgovcev ocenjujejo, da so nemiri, ki ulice Aten in drugih grških mest pestijo že zadnje štiri dni, povzročili približno milijardo evrov škode.

B. T.

Splošna stavka v Grčiji