Taborišče Zatari so postavili pred dvema letoma. Foto: EPA
Taborišče Zatari so postavili pred dvema letoma. Foto: EPA

Več sto beguncev je zažigalo šotore in vozila, pripadniki varnostnih sil pa so odgovorili s solzivcem. En človek je umrl, več ljudi je bilo ranjenih.

Za zdaj ni jasno, zakaj so nastali nemiri, a obe strani krivita druga drugo za izbruh nasilja. Jordanska policija je sporočila, da so za nemire krivi hujskači, ki so jih aretirali, ko so skušali nezakonito zapustiti taborišče.

Prebivalci taborišča trdijo, da so nemire izzvale varnostne sile, ko je eden izmed njenih pripadnikov s svojim vozilom zadel štiriletnega otroka in ga huje ranil, kar je sprožilo protest njegovih sorodnikov in drugih beguncev.

V preteklih dveh letih je bilo prenatrpano taborišče, ki leži okoli 12 kilometrov od meje s Sirijo, že večkrat priča protestom beguncev, ki so se pritoževali nad slabimi življenjskimi pogoji.

V zadnjem času je nezadovoljstvo pojenjalo, ko so Združeni narodi poskrbeli za boljše storitve in infrastrukturo.

V treh letih konflikta je Sirijo zapustilo več kot dva milijona in pol prebivalcev, od tega se jih je 600.000 zateklo v sosednjo Jordanijo. Po navedbah BBC-ja je Zatari drugo največje begunsko taborišče na svetu po Dadabu na vzhodu Kenije, kjer so nastanjeni somalijski begunci.