Sporni plakat, ki je razburkal nemško javnost. Foto: EPA
Sporni plakat, ki je razburkal nemško javnost. Foto: EPA
Nemčija
Nemci so prepričani, da je njihova volilna kampanja zelo dolgočasna, da pa jo je kampanja Langsfeldove končno malo oživila. Foto: EPA
V Nemčiji začetek predvolilne vročice

Nemška predvolilna kampanja se je z drzno potezo ene od kandidatk za poslanko že začela. 57-letna kandidatka krščanskih demokratov (CDU), stranke, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel, Vera Langsfeld je je v berlinskem okrožju Kreuzberg na svojo roko razobesila 750 plakatov, ki prikazujejo njo in kanclerko Merklovo z globokimi dekolteji, pod sliko pa piše: "Ponudimo vam lahko več".

S to potezo je Lengsfeldova, ki se bori za priljubljenost in podporo volivcev, sicer rahlo zamajala ugled stranke kanclerke Angele Merkel, sama pa je nad odzivom navdušena. "Nujno sem potrebovala nekaj, s čemer me bodo volivci opazili," je dejala Lengsfeldova in dodala, da se je od objave plakatov promet na njeni spletni strani znatno povečal.

Lengsfeldova se bo za parlamentarni sedež na volitvah, ki bodo 27. septembra, borila s kandidatom stranke zelenih Hansom-Christianom Stroebelejem, ki je v okrožju Kreuzberg zmagal že dvakrat.

Nekateri volivci navdušeni, stranka ogorčena
Slika Merklove v večerni obleki z globokim dekoltejem je bila posneta leta 2008 na otvoritvi operne hiše v Oslu, Lengsfeldova pa je nato zraven dodala še svojo sliko v podobni opravi. Agencija AFP je poročala, da so "oboževalci" nekatere plakate strgali s panojev in jih odnesli kot suvenirje.

Kampanja Lengsfeldove je dobila mešane odzive - privrženci so prepričani, da gre za zelo pametno kampanjo, njeni kritiki pa so nad njo ogorčeni. Iz stranke CDU so sporočili, da se stranka oddaljuje od kampanje Lengsfeldove, saj o njej niso bili niti obveščeni, kaj šele, da bi jo odobrili. Do kampanje je bilo kritično tudi žensko krilo stranke, ki je zapisalo, da tovrstne publicitete stranke, še posebej pa njene ženske kandidatke, ne potrebujejo.

Tudi Merklova sama se je od kampanje odmaknila. "To je bila odločitev Lengsfeldove in mislim, da sem s tem povedala vse," je povedala v intervjuju za nemški radio, ter dodala, da bi se raje pogovarjala o uradnih posterjih stranke in stališčih, ki jih zagovarjajo.

Merklova potegnila Nemčijo iz krize in se približala novi zmagi
Sicer pa javnomnenjske raziskave znova napovedujejo zmago krščanskim demokratom pod taktirko Angele Merkel, njeno ponovno priljubljenost pa strokovnjaki pripisujejo dejstvu, da si je nemško gospodarstvo v zadnjem četrtletju precej opomoglo in da je Merklova s svojo ekipo uspešno prebrodila najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni.

V Nemčiji začetek predvolilne vročice