Nemška kanclerka je ena najvplivnejših politikov na svetu. Na nedeljskih volitvah se ji obeta še en mandat. Foto: EPA
Nemška kanclerka je ena najvplivnejših politikov na svetu. Na nedeljskih volitvah se ji obeta še en mandat. Foto: EPA
Klepetali ste z Boštjanom Anžinom. Foto: RTV SLO

Anžin, dopisnik RTV Slovenija, je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice, kjer je povedal, da za zdaj vse kaže, da bi kanclerka Angela Merkel in njena Krščansko-demokratska unija (CDU) lahko dobila večino z liberalci.

"Mislim, da je Merklova vesela, da je recesija uradno končana in da spet prihaja nekaj več optimizma. Nemci ji priznavajo, da se je s krizo spopadla relativno uspešno (čeprav je tudi ona dolgo govorila o ameriški težavi in da je evropsko gospodarstvo precej bolj robustno). In nekateri pravijo, da so bili konservativci prepričani, da se bodo do zmage pripeljali v "spalnem" vagonu. Merklova je v kampanji zavzela zelo državniško držo in bila redko zelo vsebinska. Napoveduje nižanje davkov, noče pa povedati, kdaj - kar ni čudno. Ukrepi so morda pomagali, a pustili za sabo rekordno zadolženost - bilijon 600 milijard. Danes sem šel mimo ure, ki kaže dolg - ta zdaj raste s hitrostjo 4.439 evrov na sekundo!!!," je o tem, ali Nemci svojo kanclerko podpirajo pri njenih ukrepih proti svetovni krizi, ki je zajela tudi Nemčijo.

"Kampanja kot uspavanka"
Volilna kampanja je bila letos precej dolgočasna, teme, ki so prevladovale, pa so bile gospodarska kriza, nemški vojaki v Afganistanu, vloga Nemčije kot največjega gospodarstva v Evropski uniji in boj s podnebnimi spremembami ter globalnim segrevanjem. "Soočenj glavnih kandidatov (Merkel in Frank Walter Steinmaier) ni veliko, letos je bilo le eno. Ob tem je kampanja letos v primerjavi s tisto pred štirimi leti skoraj uspavanje. Kakšnega pretiranega prepira v studiu, kjer sta kanclerka in podkancler, ki sta 4 leta zgledno sodelovala, sicer ni nihče pričakoval, a po soočenju se je marsikomu zdelo, da ne bi imela nič proti, če bi vladala naprej. V ospredju so gospodarstvo, davki. Osebno mi je všeč slikovitost nekaterih nemških politikov, humor, sproščenost," je o kampanji povedal dopisnik.

Če vas zanima, kaj je Boštjan Anžin povedal o odnosu Nemcev do Hitlerja, Oktoberfestu in nemških silah v Afganistanu, vabljeni k branju celotnega klepeta.