Wulff se otepa kritik in oklepa predsedniškega položaja. Foto: EPA
Wulff se otepa kritik in oklepa predsedniškega položaja. Foto: EPA
Christian Wulff in Angela Merkel
Merklova se je postavila Wulffu v bran. Foto: EPA
Wulff ne razmišlja o odstopu

"Svojo odgovornost jemljem resno," je dejal Wulff v pogovoru za nemški televiziji ARD in ZDF ter zatrdil, da dolžnosti predsednika opravlja z veseljem in z zavestjo, da ni storil nič protizakonitega.

Približno 15-minutni pogovor je bil po mnenju poznavalcev njegov zadnji poskus prepričati javnost, da si kljub očitkom o ugodnem zasebnem posojilu za hišo in kasnejšim poskusom neposrednega pritiska na odgovornega urednika nemškega tabloida Bild Kaija Diekmanna še vedno zasluži zaupanje na predsedniškem položaju.

Wulff je klic Diekmannu označil za "zelo hudo napako", za katero mu je žal in se je uredniku za to tudi opravičil. Sam meni, da je bilo opravičilo sprejeto.

Pojasnil je, da Diekmanna ni prosil, naj ne objavi članka, ampak, ali bi ga lahko preložili za en dan, dokler se ne bo vrnil iz Perzijskega zaliva. Prosil ga je zato, ker ga je čisto človeško skrbelo za družino, ki jo je hotel zaščititi.

Wulff je v svoj bran še povedal, da je moral po prevzemu položaja predsednika iti skozi "učni proces". Prehod z mesta predsednika deželne vlade Spodnje Saške na mesto predsednika države je bil namreč zelo hiter, pri tem pa je delal tudi napake, je priznal, a dodal, da "bi morale človekove pravice obstajati tudi za predsednika".

Glede očitkov o zelo ugodnem zasebnem posojilu je pojasnil, da je bilo posojilo sklenjeno pod povsem normalnimi in običajnimi pogoji, pri čemer ni bil deležen nobenih ugodnosti. Šlo je za pogodbo, kot pri vseh drugih, je dejal in zavrnil, da so bile obresti nižje od tržnih.

Wulff, ki je nemški predsednik postal junija 2010, je sporno posojilo v višini pol milijona evrov dobil leta 2008 preko Edith Geerkens, soproge podjetnika Egona Geerkensa.

Merklova s spoštovanjem do Wulffa
Predsednik kljub aferam še vedno uživa zaupanje kanclerke Angele Merkel in javnosti. Merklova je predsednika posredno pozvala, naj se odzove na obtožbe o grožnjah največjemu nemškemu časopisu Bild in ob tem izrazila zaupanje, da bo Wulff celovito odgovoril na vsa vprašanja.

Merklova na delo Wulffa gleda "z velikim spoštovanjem" in tu se ni nič spremenilo, je sporočil njen tiskovni predstavnik Georg Streiter.

S predsednikom so še naprej zadovoljni tudi državljani in javnomnenjska anketa, objavljena v reviji Stern, je pokazala, da je z njegovim delom zadovoljnih 63 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 30 odstotkov nezadovoljnih.

Anketa je bila sicer objavljena, preden so se v ponedeljek pojavile nove obtožbe na predsednikov račun.

Wulff ne razmišlja o odstopu