Nemško javnost so razburile fotografije vojakov v Afganistanu. Foto: EPA
Nemško javnost so razburile fotografije vojakov v Afganistanu. Foto: EPA

Takega obnašanja nemških vojakov ni mogoče dopustiti.

Nemški obrambni minister
Nemški vojak v Afganistanu
Nemčija ima na mirnejšem severu in zahodu države 3.000 vojakov, ki delujejo v okviru sil Isaf. Foto: EPA
Nemški vojaki na udaru medijev

Fotografije kažejo, kako se vojaki, ki služijo v okviru mednarodnih sil Isaf v Afganistanu, v nemških uniformah igrajo z lobanjo, z njo pozirajo na vojaških vozilih, eden od vojakov celo razgaljen. Po pisanju Bilda naj bi lobanjo našli v množičnem grobišču blizu Kabula, vendar ni jasno, ali pripada Afganistancu ali Rusu, ubitemu med sovjetsko okupacijo Afganistana od leta 1979 do 1989.

Bild nikjer v naslovnem članku ni zapisal, kako je prišel do fotografij in ali so potrdili njihovo pristnost. Po izjavi neimenovanega vojaka pa so bile posnete med rutinskim patruljiranjem nemških vojakov v Kabulu leta 2003.

Ostri odzivi v Nemčiji
Nemški obrambni minister Franz Josef Jung je že odredil preiskavo o dogodku in dejal, da takšnega obnašanja ni mogoče dopustiti. Napovedal je, da bodo morali vojaki prevzeti disciplinske posledice in možen kazenski pregon. Dogodek je sprožil ostre odzive v nemški javnosti, saj vsi po vrsti dejanje vojakov ostro obsojajo, vlada pa se boji, da bo zaradi tega dobila moč opozicija, ki nasprotuje prisotnosti nemških vojakov v Afganistanu.

Nemška vojska, ki ima v okolici Kabula in na severu države nastanjenih okoli 3.000 mož, se je sicer že pred tem spopadala z obtožbami, da so njeni vojaki v Afganistanu mučili nekega nemškega državljana turškega rodu, ki je kasneje končal v ameriškem zaporu Guantanamo na Kubi.

Nemci z belo knjigo o varnosti
Nemška vlada je sicer danes sprejela belo knjigo o varnostni politiki in prihodnosti vojske, ki je prvi tovsrtni dokument po 12 letih in določa temelje za pogostejše služenje pripadnikov nemških mirovnih sil na svetovnih kriznih območjih. Iz samo obrambne vojske se je nemška vojska v zadnjih letih razvila v vojsko za posredovanje.

Spomini na Abu Grajb
Škandal nemških vojakov spominja na dogodke v iraškem zaporu Abu Grajb, kjer so ameriški vojaki zlorabljali iraške zapornike, jih silili k spolnim in drugim poniževalnim dejanjem. Ugled ameriške vojske je bil zaradi dogodka okrnjen, na vojaškem sodišču pa so na različno dolgo zaporno kazen obsodili sedem vojakov.

Takega obnašanja nemških vojakov ni mogoče dopustiti.

Nemški obrambni minister
Nemški vojaki na udaru medijev