Zaradi zlorab zapornikov odgovornosti še vedno ni prevzel nihče v vrhu ameriške administracije. Foto: EPA
Zaradi zlorab zapornikov odgovornosti še vedno ni prevzel nihče v vrhu ameriške administracije. Foto: EPA
Ameriški vojaki se poslavljajo od ubitega kolege.
Ameriška vojska opozarja, da na porast smrti med vojaki vplivajo številni dejavniki. Foto: EPA

Polkovnik Steven Jordan ima najvišji čin med do zdaj obtoženimi zaradi zlorab v zaporu. V sedmih točkah obtožnice je med drugim zapisano, da je zapornike poniževal tako, da so se morali povsem sleči, zastraševal pa jih je tudi z vojaškimi psi.

Zaradi zlorab v Abu Graibu je bilo do zdaj obsojenih že deset vojakov, proti dvema oficirjema z višjima činoma od Jordana pa je bil uveden le disciplinski postopek.

Ubit vodja Al Kaide v Samari
Ameriška vojska je sporočila, da je v bližini Samare ubila vodjo tamkajšnje Al Kaide, ki naj bi bil vpleten v marčevski napad na neko tamkajšnjo šiitsko mošejo, kar je skoraj povzročilo izbruh državljanske vojne. Poleg njega sta bila ubita še dva domnevna terorista.

Težki časi za Američane
Potem ko je bil v eksploziji obcestne bombe ubit še en ameriški vojak, je april že postal najbolj krvav mesec za ameriške sile v Iraku po lanskem decembru. V iztekajočem se mesecu je umrlo kar 69 Američanov, kar vodilni pripisujejo najrazličnejšim dejavnikom, tudi lepemu vremenu, ki omogoča lažjo izvedbo uporniških napadov. Januarja je bilo ubitih 62 Američanov, februarja 51, marca pa 31.

Neki iraški analitik je sicer napovedal, da se bodo koalicijske sile iz države povsem umaknile do sredine leta 2008.

Shod za umik iz Iraka
V ZDA pa se je pohoda proti vojni po newyorškem Manhattanu udeležilo več tisoč protestnikov, ki so zahtevali nemuden umik ameriških vojakov iz Iraka. Skupina Združeni za mir in pravičnost, ki je organizirala shod, je trdila, da je bil shod namenjen tudi proti vojaškemu posredovanju v Iranu.