Mnenje ICJ-ja je neobvezujoče. Foto: EPA
Mnenje ICJ-ja je neobvezujoče. Foto: EPA
Kosovo
Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008. Foto: EPA

Po poročanju črnogorskega portala Analitika naj bi bili v Beogradu že seznanjeni z odločitvijo Meddržavnega sodišča v Haagu, ki je preučevalo skladnost enostranske razglasitve neodvisnosti nekdanje srbske pokrajine z mednarodnim pravom. Odločitev bo uradno znana 22. julija.

Neobvezujoče mnenje ICJ-ja naj bi temeljilo na dveh nasprotujočih si stališčih. Tako naj razglasitev ne bi bila v skladu z mednarodnim pravom, vendar naj bi bil ta odziv kosovskih Albancev legitimen, ker je Srbija oziroma režim takratnega predsednika Slobodana Miloševića leta zagrešil genocid nad njimi.

Srbija bo lobirala
V Srbiji naj bi prevladovalo mnenje, da se bo po odločitvi sodišča v Haagu razprava o neodvisnosti Kosova preselila v Generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku, ki bi lahko pod vplivom srbskega lobiranja z navadno večino glasovala za resolucijo, ki bi bila podlaga za nove pogovore s Prištino s samo enim ciljem - ohraniti Kosovo znoraj meja Srbije, poroča Analitika.

A ker srbske oblasti niso povsem prepričane o takšnem razpletu, naj bi po eni strani še naprej lobirale pri članicah ZN-a, po drugi strani pa bi naj velesilam, kot so ZDA in Evropska unija, poslale sporočilo, da je Srbija pripravljena na vsako vrsto kompromisa, ki bi vključeval tudi delitev Kosova, v ozadju pa naj bi bila v igri tudi zamenjava ozemlja, na primer Kosovska Mitrovica za Preševo.

Do zdaj 69 priznanj
Kosovo je neodvisnost enostransko razglasilo februarja leta 2008, od takrat pa ga je priznalo 69 držav, med njimi tudi Slovenija. Od članic Evropske unije ga je priznalo 22 držav. Letos je najmlajša evropska država vknjižila le pet priznanj.

Srbski patriarh Irinej je pred objavo mnenja ICJ-ja o Kosovu odredil, da v četrtek popoldne v vseh božjih hramih za pet minut zaznovijo zvonovi, nato pa naj sledijo molitve za ugodno rešitev končnega statusa Kosova. Irinej je svoje podrejene pozval, da poskrbijo, da se bodo verniki ob tej priložnosti množično zbrali v cerkvah.