Kairski trg Tahrir so preplavili nasprotniki Mursija. Foto: EPA
Kairski trg Tahrir so preplavili nasprotniki Mursija. Foto: EPA
Mohamed Mursi
Mohamed Mursi meni, da je civilna demokratična egiptovska država eden najpomembnejših dosežkov revolucije. Foto: EPA
Egipt
Protesti so se nadaljevali tudi v ponedeljek, ko so Mursijevi nasprotniki vdrli na sedež Muslimanske bratovščine, kjer je umrlo osem aktivistov. Foto: EPA
Egiptovski predsednik ne želi odstopiti

Ob 17. uri se je predsedniku iztekel ultimat za odstop, ki mu ga je postavila opozicija. Mursi je pozneje državljane nagovoril prek nacionalne televizije in med drugim poudaril, da je bil izvoljen na demokratičnih volitvah, kar pomeni, da je sam predstavnik ljudske volje.

Privrženci so se zbrali pred univerzo v Kairu in vzklikali "legitimnost", medtem ko so drugi nadaljevali protestno sedenje blizu ene večjih mošej na vzhodu prestolnice. Vztrajajo pri tem, da Mursi, prvi demokratično izvoljeni predsednik, do konca izpolni svoj štiriletni mandat.

Več deset tisoč nasprotnikov Mursija se je zbralo na osrednjem kairskem trgu Tahrir in blizu predsedniške palače, potem ko so opozicijske skupine napovedale proteste do odstopa predsednika države. Več sto protestnikov se je zbralo tudi pred drugo predsedniško palačo v Kairu, kjer naj bi bil Mursi. Na ulicah prestolnice so okrepljene policijske enote.

V spopadih je bilo samo danes ubitih sedem ljudi, več deset pa je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O protestih z zahtevo po predčasnih predsedniških volitvah so poročali tudi s severa države in severa Sinajskega polotoka.

Obrambni minister Abdel Fatah Al Sisi je dejal, da bo vojska ob neizpolnitvi postavljenega ultimata, to pa je upoštevanja volje ljudi, ukrepala na osnovi svoje nacionalne in zgodovinske odgovornosti ter tako prekinila trenutni patpoložaj.

Egiptovsko predsedstvo je sporočilo, da bo še držalo svojega načrta za narodno spravo. V sporočilu za javnosti še opozarja, da bi lahko izjava vojske povzročila zmedo, in obsojajo "kakršne koli izjave, ki bi poglobile razdeljenost" in "ogrozile socialni mir" v državi.

Dodali so, da se Mursi posvetuje "z vsemi narodnimi silami, da bi zagotovil pot demokratičnih sprememb in zaščitil narodovo voljo".

Državljanska nepokorščina
Glavna opozicijska skupina Nacionalna osvobodilna fronta je sporočila, da ne bo podprla vojaškega udara v državi.

"Od 22. novembra 2012, ko je bila ustanovljena, je bila fronta zavezana gradnji civilne, moderne in demokratične države, ki omogoča sodelovanje vseh političnih smeri, vključno s političnim islamom," so zapisali in ob tem dodali, da verjamejo, da ponedeljkova izjava vojske ne pomeni, da se bo vojska vmešala v politiko ali odigrala politično vlogo.

Po mnenju fronte sicer zahteve po odstopu Mursija ne kršijo demokratičnih načel, ampak gre za poskus, da se revolucija iz leta 2011, v kateri je bil strmoglavljen predsednik Hosni Mubarak, vrne nazaj na pravo pot.

Če Mursi ne bo odstopil, je opozicijsko gibanje Tamarod napovedalo začetek kampanje popolne državljanske nepokorščine in priprave na nove predčasne volitve.

Medtem je svojo odstopno izjavo podal minister za zunanje zadeve Mohamed Kamel Amr. Če bo vlada sprejela njegov odstop, bo to že peti minister, ki je odstopil v zadnjih dneh zaradi nastale politične krize v državi.

Najbolj množični protesti v zgodovini države
Mohamed Mursi je bil kot prvi islamski predsednik v Egiptu izvoljen 30. junija 2012, potem ko je zmagal na prvih svobodnih in demokratičnih volitvah. Te so bile vrhunec revolucije iz leta 2011, ki je spodnesla predsedniški stolček Mubaraku.

A njegovi nasprotniki trdijo, da je le podaljšek Muslimanske bratovščine. V soboto se je več kot milijon ljudi odpravilo na ulice, kjer so zahtevali njegov odstop in razpis predčasnih volitev.

Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo v nasilju ubitih najmanj 16 ljudi, 780 je bilo ranjenih. Po navedbah vojaških virov so bili to najbolj množični protesti v zgodovini države, saj naj bi se na ulice egiptovskih mest zgrnilo "na milijone" ljudi.

Egiptovski predsednik ne želi odstopiti