Afriški imigranti za svoje podvige prek Sredozemskega morja pogosto uporabljajo povsem neustrezne čolne. Foto: EPA
Afriški imigranti za svoje podvige prek Sredozemskega morja pogosto uporabljajo povsem neustrezne čolne. Foto: EPA
Pribežniki na Siciliji
Vsako leto v Italijo prispe ne desettisoče pribežnikov. Foto: EPA
Begunci so potonili

Libijske oblasti so sporočile, da je bilo na enem čolnu namesto dovoljenih 75 kar 365 ljudi, po sicer še nepotrjenih podatkih pa naj bi se v bližini omenjene nesreče potopila še dva čolna. Sicer naj bi v soboto in nedeljo iz Libije v Italijo izpluli 4 čolni, le z enega, ki se je sicer prav tako znašel v težavah, pa je libijska obalna straža uspela pravočasno rešiti vse prebežnike.

Veliko prebežnikov iz Egipta
Dopisniki britanskega BBC-ja so sporočili, da veliko prebežnikov prihaja iz Egipta, kjer je med mladimi visoka stopnja brezposelnosti, po navadi pa je njihova destinacija Italija. Ker so čolni, s katerimi prečkajo Sredozemsko morje, večinoma neustrezni, nesreče niso redke. Junija lani je v podobni nesreči umrlo najmanj 40 ljudi. Italija je sicer že napovedala, da bo po 15. maju skupaj z libijskimi oblastmi začela patruljirati po morju, da bi tako preprečila velik pritok nezakonitih priseljencev. Vsako leto se namreč na tvegano pot s čolni v Evropo poda na desettisoče Afričanov. Tako naj bi se jih lani po podatkih italijanskih oblasti v Italiji izkrcalo 36.500.

V dveh dneh v Italijo prispelo 400 migrantov
V ponedeljek se je na jugu Italije izkrcalo 400 nezakonitih priseljencev. Na 20-metrskem čolnu jih je v pristanišče Portopalo na jugu Sicilije prispelo 249, med njimi 31 žensk in osem otrok, 153 priseljencev pa se je na tem največjem italijanskem otoku izkrcalo že v noči na ponedeljek.

M. R.

Begunci so potonili