Izraelski vojak Elor Azaria je sporočil, da se bo pritožil na odločitev sodišča. Foto: Reuters
Izraelski vojak Elor Azaria je sporočil, da se bo pritožil na odločitev sodišča. Foto: Reuters

Sodniki so v izreku sodbe dejali, da ni dvoma, da je vojakov izstrelek ubil 21-letnega Palestinca, ki je umrl "po nepotrebnem". Sodišče bo višino kazni še določilo, vojak Elor Azari pa je že sporočil, da se bo pritožil.

Pred sodiščem se je zbralo več sto izraelskih protestnikov, ki so vzklikali: "Narod je s tabo!" Vihteli so tudi velike izraelske zastave. Ob pričakovanju razsodbe so postali nasilni, zaprli pa so tudi ceste. Policija je zaradi motenja miru aretirala dva protestnika.

Sodišče je na sojenju obravnavalo videoposnetek, posnet marca lani, ki so ga posneli aktivisti izraelske organizacije za človekove pravice B'Tselem. Na njem je vidno, kako so izraelski vojaki Al Šarifa ranili skupaj s še enim Palestincem, saj sta slednja izraelske vojake na nadzorni točki v Hebroni na Zahodnem bregu napadla z nožem. Na posnetku je nato viden Azarij, kako dvigne in nameri puško. Slišati je strel in premik glave Palestinca.

Obramba je trdila, da je Al Šarif nosil pas z bombo, vendar so bila po navedbah tožilstva v njegovem pričanju protislovja. Sodniki so pričanje označili za "izdelano in dvoumno". Palestinsko vodstvo je sojenje označilo za farso. Potrebno je sojenje proti "celotni okupatorski oblasti, ki hujska proti Palestincem in izvaja številne zločine proti njim, ne pa sodba proti posameznemu vojaku", menijo.

Netanjahu za pomilostitev
Zvečer pa se je na obsodbo vojaka odzval tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in se zavzel za vojakovo pomilostitev, še poroča DPA. "Gre za težek in mučen dan za vse nas, še posebej za Elorja in njegovo družino, izraelsko vojsko in njihove starše, vključno z mano," je zapisal na Facebooku.