Netanjahu je požel aplavz Aipaca, ki mu je nekaj ur pred njim Clintonova dejala, da Izrael čakajo nekatere težke, a nujne odločitve. Foto: EPA
Netanjahu je požel aplavz Aipaca, ki mu je nekaj ur pred njim Clintonova dejala, da Izrael čakajo nekatere težke, a nujne odločitve. Foto: EPA
Izrael
Palestinci so močno jezni na Izrael, ker ta še naprej gradi naselbine na zasedenih ozemljih, čeprav so te v skladu z mednarodnim pravom nezakonite, kar pa Izrael zavrača. Foto: EPA

Netanjahu je pred vplivnim Ameriško-izraelskim odborom za javne zadeve (Aipac) govoril nekaj ur za ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, a ni omenil načrta Izraela, da v Vzhodnem Jeruzalemu zgradi okoli 1.600 novih stanovanj, zaradi katerega je sledil spor med ZDA in Izraelom.

Obisk izraelskega premierja v Washingtonu je namenjen ravno pomiritvi spora s tesno zaveznico Izraela.

"Jeruzalem je prestolnica Izraela"
Netanjahu je Aipacu povedal, da so Judje Jeruzalem gradili pred 3.000 leti in ga gradijo tudi danes, ker ni naselbina, ampak njihova prestolnica, in požel aplavz okoli 7.000 poslušalcev. Izraelski premier je dodal, da so judovske naselbine v zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu "nedeljiv" del mesta in da bo tako ostalo tudi v skladu s katerim koli (morebitnim) mirovnim dogovorom.

Poudaril je, da nadaljevanje gradenj ne onemogoča možnosti za rešitev spora s Palestinci, in pozval palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, naj se pogaja o miru. Zagotovil je, da si Izrael želi, da bi bili Palestinci njihovi sosedi, s katerimi bi živeli v miru.

Izrael znova opozarja pred Iranom
Predsednik izraelske vlade se je dotaknil tudi Irana, ki ga judovska država pojmuje kot eno največjih groženj svojemu obstoju. Opozoril je, da je "iranska predrzna želja po razvoju jedrskega orožja grožnja vsemu svetu", svet pa pozval, naj na to grožnjo odgovori hitro in odločno.

Sporočilo je poslal tudi ZDA. Opisal je zgodovino Judov in pokole ter dejal, da imajo danes državo, ki jo lahko branijo. Podpora tujih držav je dobrodošla, a si Izrael pridržuje pravico, da se sam brani, je poudaril.

ZDA lahko pomagajo pri reševanju spora s Palestinci, a miru ni mogoče vsiliti od zunaj, ampak le s pogajanji med obema stranema, je podučil in spomnil, da je Izrael pomemben za ZDA, saj je bil desetletja branik proti Sovjetski zvezi, danes pa je branik proti militantnemu islamu.

Podrobnosti srečanja s Clintonovo niso znane
Na srečanju med Netanjahujem in Clintonovo je sodeloval tudi izraelski obrambni minister Ehud Barak. Ameriško zunanje ministrstvo ni želelo razkriti vsebine pogovora. Tiskovni predstavnik Phillip Crowley je povedal le, da sta se Netanjahu in Clintonova pogovarjala o določenih ukrepih za izboljšanje odnosa med vladama.

Med srečanjem z Nancy Pelosi, predsednico predstavniškega doma, in drugimi kongresnimi voditelji je Netanjahu opozoril, da bi se nadaljevanje bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj lahko še bolj oddaljilo, če Palestinci ne opustijo svoje zahteve po zamrznitvi gradenj judovskih naselbin.

Netanjahu se bo sestal še s predsednikom ZDA Barackom Obamo. Mediji na srečanju ne bodo prisotni, kar po mnenju opazovalcev kaže, da spor med ZDA in Izraelom zaradi izraelske napovedi o gradnji še ni povsem rešen.