Protesti proti policijskemu nasilju se nadaljujejo. Foto: EPA
Protesti proti policijskemu nasilju se nadaljujejo. Foto: EPA
Newyorški pravosodni minister Eric Schneiderman je pripravljen prevzeti vodenje neodvisne preiskave policijskih ubojev. Foto: EPA

kažejo izkušnje, lokalnim tožilcem v teh primerih ne gre zaupati.

Kot je v pozivu guvernerju Andrewu Cuomu dejal Schneiderman, mora primere smrti med policijskim posredovanjem preiskati neodvisni tožilec. Lokalni tožilci namreč vsak dan delajo s policisti, zaradi česar jih težko obtožijo česar koli. Newyorški pravosodni minister je prepričan, da je njegov urad prava izbira za neodvisno preiskavo.

Zadnji odmeven primer posredovanja urada posebnega tožilca je bil v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je šlo za velik problem policijske korupcije in poskus umora enega redkih poštenih policistov Serpica.

Medtem se protesti zaradi policijskega nasilja nadaljujejo: v ponedeljek so se številni zbrali pred športno dvorano Barclays Center, kjer sta se pomerili ekipi NBA Brooklyn Nets in Cleveland Cavaliers. Tekmo sta si ogledala tudi britanska princ in princesa William in Kate, zato medijske pozornosti ni primanjkovalo. Protestniki so tudi po mestu nadaljevali svoje hitre diverzantske akcije z zavzemanjem cestnih križišč in pomembnih predelov. Skupine protestnikov pridejo na določen kraj in vzklikajo gesla proti policijskemu nasilju ter se za nekaj minut uležejo na tla. Ko policisti začnejo groziti z aretacijami, organizatorji protest premaknejo naprej.

Drugače je v Kaliforniji, kjer so prejšnji konec tedna izbruhnili spopadi med policijo in protestniki okrog univerze Berkeley. Mirni protesti po newyorškem receptu so v ponedeljek zvečer potekali tudi v Washingtonu.

Obama za proteste, vendar le, če so nenasilni
Predsednik ZDA Barack Obama je v intervjuju za televizijo BET, ki je namenjena predvsem temnopoltim gledalcem, dejal, da razume razočaranje in jezo ljudi. Spomnil je, da je imel tudi sam podobne občutke, ko se je v mladih letih srečeval s policijo, in dejal, da je dobro, da ima širša javnost na voljo videoposnetek smrti Garnerja. Zaradi tega se lahko sproži debata na nacionalni ravni. Obama je proteste pozdravil in jih označil za potrebne, vendar le, dokler so mirni in brez nasilja.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v ponedeljek zveznim policijskim organom izdalo nova navodila glede rasnega profiliranja. Kaj posebno novega sicer v njih ni. Načeloma policisti od leta 2003 ne smejo upoštevati rase, spola, nacionalnosti ali spolne usmeritve pri preiskavah, po novem pa to velja tudi za primere preiskav nacionalne varnosti.

Vendar pa ta pravila ne veljajo za vse in povsod: veljajo le za zvezne policijske agencije, ne pa tudi lokalne, kot je na primer newyorška policija, poleg tega pa so dovoljene izjeme. Prepoved rasnega profiliranja tako recimo ne velja za letališča in druge podobne objekte.

Pravosodni minister ZDA Eric Holder je ob vpeljavi pravil sicer dejal, da to ni odgovor na zadnje proteste, ampak so bila pravila v pripravi že dlje časa.