Guverner Nove Mehike je moral temeljito premisliti o svojih osebnih prepričanjih, ko je prepovedal smrtno kazen. Foto: EPA
Guverner Nove Mehike je moral temeljito premisliti o svojih osebnih prepričanjih, ko je prepovedal smrtno kazen. Foto: EPA
Smrtna kazen
V ZDA smrtne kazni ne izvajajo le v 15 državah. Foto: EPA

Zakon za odpravo smrtne kazni je v petek s 24 glasovi za in 18 glasovi proti podprl senat Nove Mehike, že predtem pa ga je podprl spodnji dom zveznega parlamenta. Organizacije za varstvo človekovih pravic so nato guvernerja Billa Richardsona pozvale, naj zakon podpiše, kar je v sredo tudi storil.

Richardson je zagovornik smrtne kazni
Richardson, demokrat, ki je bil včasih goreči zagovornik smrtne kazni, je dejal, da je bila to ena najtežjih odločitev v njegovem političnem življenju, ki predstavlja konec dolgega, osebnega potovanja. "Ne glede na moje osebno prepričanje o smrtni kazni, pa kazenskemu pravosodnemu sistemu ne zaupam kot dokončnemu razsodniku, ki odloča, kdo naj umre ali živi za svoje zločine," je po podpisu zakona še povedal Richardson.

Guverner Nove Mehike je povedal, da sam osebno še vedno verjame v smrtno kazen kot pravično kazen in je prepričan, da je to ustrezen način kaznovanja za najhujše zločine. Vendar pa je Richardson dodal, da je, ko je pred šestimi leti zasedel položaj guvernerja Nove Mehike, začel dvomiti o svojem lastnem razmišljanju o smrtni kazni.

V Novi Mehiki usmrtili enega človeka, v ZDA več kot 20
Ameriško vrhovno sodišče je smrtno kazen v ZDA ponovno uvedlo leta 1976. Do danes smrtne kazni ne izvaja 15 zveznih držav, izrecno prepovedana pa je le v New Jerseyju (od leta 2007) in Novi Mehiki. V Novi Mehiki so letos usmrtili enega človeka, dva pa v zaporu čakata na izvršitev kazni, ki ju novi zakon še ne bo ustavil, saj bo prepoved začela veljati julija in se bo nanašala le na zločine, storjene po tem datumu. Letos so v ZDA usmrtili že 20 ljudi, več kot polovico v Teksasu.

B. T.