Se bodo res uresničile vladne napovedi in bo 200 deklet še v kratkem izpuščenih? Foto: Reuters
Se bodo res uresničile vladne napovedi in bo 200 deklet še v kratkem izpuščenih? Foto: Reuters
Boko Haram
Boko Haram je prekinitev ognja sporočil sami Nigeriji, medtem ko se na javnost še ni obrnil. Samo letos je bilo v spopadih ubitih več kot dva tisoč civilistov in še nekaj deset upornikov ter vojakov. Foto: Reuters
Boko Haram bo izpustil deklice
Nigerija razglasila premirje z Boko Haramom

Poveljnik štaba nigerijske vojske maršal Alex Badeh je javnosti oznanil premirje z Boko Haramom, ki še ni podal svojega sporočila. Vojska si je zadnjih pet let neuspešno prizadevala za zaustavitev in zmago nad uporniškimi islamisti, ki se bojujejo za vzpostavitev islamske države na severovzhodu Nigerije, ki bi temeljila na šeriatskem pravu.

Pred pol leta ugrabili 200 deklet
Boko Haram je pred šestimi meseci sprožil vsesplošno zgražanje in svetovno akcijo za izpustitev 200 šolark in dijakinj, ki jih je Boko Haram zajel in ugrabil ter napovedal njihovo prodajo za sužnje in prisilno omožitev.

Dekleta so bila ugrabljena v mestu Chibok v zvezni državi Borno, ki je glavno oporišče vse bolj razvpitih selafističnih džihadistov. Množična ugrabitev in izginotje 200 deklet je sprožilo tudi množične proteste in nezadovoljstvo domače javnosti nad neučinkovitimi zveznimi oblastmi, pri čemer je bila glavna tarča ravno nigerijska vojska, ki se v boju z Boko Haramom nikakor ni proslavila.

Naslednji teden dokončen dogovor o izpustitvi
Ugrabljena dekleta naj bi Boko Haram zadrževal v obsežnem deževnem gozdu Sambisa na obmejnem področju s Kamerunom. Nad novico o izpustitvi v zameno za premirje so navdušeni tako pri svojcih deklet kot pri kampanji Vrnite naša dekleta ("Bring Back Our Girls"), ki je obšla svet in dokončno v ospredje mednarodne javnosti potisnila problematiko islamističnega upora v Nigeriji.

Svetovalec nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana je za BBC povedal, da so dogovor sklenili po več kot mesecu pogajanj, ki jih je gostil Čad. V okviru pogovorov so se predstavniki vlade in vojske dvakrat neposredno sešli z zastopniki upornikov. Po besedah Hassana Tukurja je Boko Haram v četrtek Nigeriji sporočil takojšnjo enostransko prekinitev ognja, na kar se je v petek vojska odzvala s potrditvijo premirja.

Kakšne so vladne koncesije islamistom?
"Zagotovili so nam, da imajo dekleta in da jih bodo izpustili. Sem previdno optimističen,"
je še dejal predsednikov svetovalec Tukur. Podrobnosti izpustitve 200 deklet bodo dorečene naslednji teden na novem krogu pogajanj v prestolnici Čada N'Djameni. Nigerijska vlada ob tem tudi ni razkrila, kakšni so še drugi pogoji premirja, ki ga je blagoslovil tudi vodja Boko Harama Abubaker Shekau.

Boko Haram bo izpustil deklice
Nigerija razglasila premirje z Boko Haramom