77-letni Ortega je na oblasti od leta 2007, potem ko je že vladal Nikaragvi od leta 1979 do leta 1990. Foto: EPA
77-letni Ortega je na oblasti od leta 2007, potem ko je že vladal Nikaragvi od leta 1979 do leta 1990. Foto: EPA

Evropska unija je v torek sporočila, da so se v petih letih, odkar se je na tisoče ljudi odpravilo na ulice na protivladnih protestih, "prebivalci Nikaragve spopadli s sistemsko represijo".

"V teh okoliščinah in zaradi stalnega kršenja pravice naših prebivalcev do nacionalne suverenosti ne bomo sprejeli njihovega predstavnika," je po poročanju francoske tiskovne agencije zunanji minister Denis Moncada dejal v diplomatski noti, naslovljeni na Bruselj.

V zatrtju protestov je umrlo več kot 350 ljudi, medtem ko jih je bilo na stotine zaprtih in več kot 100.000 zapustilo državo, zaradi česar je Svet ZN-a človekove pravice sprožil preiskavo.

Med zaprtimi so tudi številni kritiki predsednika Daniela Ortege in njegovi tekmeci na volitvah leta 2021.

Združeni narodi in zahodne vlade so vlado Ortege že večkrat obtožili zatiranja vsakršne opozicije.

"Evropska unija dosledno obsoja to represijo in je že večkrat pozvala k osvoboditvi vseh političnih zapornikov, popolni vrnitvi vladavine prava in vrnitvi mednarodnih organizacij za človekove pravice v državo," je zapisano v zadnji izjavi Evropske unije.

Ponz je bil imenovan za veleposlanika, potem ko je Nikaragva prejšnjo veleposlanico EU-ja Zoilo Müller jeseni razglasila za persono non grata.