Protestniki so pred zapori skoraj dve leti zahtevali izpustitev političnih zapornikov. Foto: Reuters
Protestniki so pred zapori skoraj dve leti zahtevali izpustitev političnih zapornikov. Foto: Reuters

"To je zelo pomembna novica. To smo si želeli res dolgo, ne morem verjeti, da se je uresničilo," je za Guardian dejala Georgiana Aguirre-Sacasa, hči enega izmed zapornikov, nekdanjega nikaragovskega zunanjega ministra, ki je bil zaprt od julija leta 2021.

Po njenih besedah so izpustili več ključnih pripadnikov nikaragovske opozicije, tudi nekdanja predsedniška kandidata Cristiano Chamorro in Artura Cruza. Na letalu je bil tudi opozicijski aktivist Felix Maradiaga, ki so ga aretirali junija leta 2021, pred predsedniškimi volitvami, na katerih je slavil Daniel Ortega.

76-letni nekdanji levičarski revolucionar Ortega je prvič prišel na oblast, ko so leta 1979 strmoglavili desničarskega diktatorja Anastasia Somozo. Ortega je državo od udara vodil do leta 1990, najprej v vladi vojaške hunte in nato kot predsednik. Na predsedniško mesto se je vrnil leta 2007. Njegova žena Rosario Murillo je od leta 2017 podpredsednica države.

Po navedbah kritikov se je Ortega spremenil v še enega diktatorja. Z ustavno reformo leta 2014 so v državi odpravili omejitev števila predsedniških mandatov. Aprila 2018 so v Nikaragvi potekali množični protesti, uperjeni proti socialnim reformam, ki jih je vlada označila za poskus državnega udara in jih brutalno zatrla. V nemirih je umrlo več kot 300 ljudi, več sto so jih aretirali. Več kot 100.000 ljudi se je zateklo v tujino.

Represivni aparati so nato pred volitvami novembra leta 2021 po ukazu Ortege in njegove žene aretirali mnogo opozicijskih politikov. Ortega je na volitvah slavil, a so številne države, tudi ZDA, volitve označile za prirejene.

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je potrdil dogovor o izpustitvi političnih zapornikov in ga označil za "konstruktivni korak" pri obravnavi vprašanja kršitev človekovih pravic v državi. "Izpustitev teh ljudi, med katerimi je eden tudi ameriški državljan, predstavlja konstruktni korak nikaragovske vlade in odpira vrata nadaljnjemu dialogu med Nikaragvo in ZDA," je dejal. Dodal je, da je letalo pristalo v Washingtonu, vsem pa so takoj ponudili tako zdravniško kot pravno pomoč.