Nikoliće se bo na svoj prvi uradni obisk odpravil v Bruselj. Foto: EPA
Nikoliće se bo na svoj prvi uradni obisk odpravil v Bruselj. Foto: EPA
Ivo Josipović
Josipović še ni prejel povabila na Nikolićevo inavguracijo. Foto: EPA

Nikolić bo sicer prisegel v četrtek in tako uradno začel svoj petletni mandat, medtem ko bo slovesna inavguracija potekala 11. junija. Po pogovorih z vodjo delegacije Evropske unije v Srbiji Vincentom Degertom je Nikolić novinarjem dejal, da namerava na inavguracijo povabiti Josipovića, pri čemer je poudaril, da ne bo nikoli storil ničesar takega, kar bi pokvarilo odnose med dvema državama in dvema narodoma.

Na Hrvaškem se sicer še ni polegel prah zaradi intervjuja v nemškem časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ki ga je Nikolić dal med prvim in drugim krogom predsedniških volitev in v katerem je med drugim povedal, da projekt velike Srbije žal predstavlja njegove neuresničene sanje, vendar pa danes spoštuje mednarodno priznanje meje Hrvaške.

Veliko razburjenje je povzročil tudi z izjavo, da se Hrvati nimajo kaj vračati v Vukovar, saj je to bilo srbsko mesto.

"Ne odgovarjam za to, kar sem rekel pred 15 leti"
Nikolić je danes novinarjem glede vprašanja odnosov s Hrvaško zaupal, da ima s hrvaškim veleposlanikom v Beogradu osebne stike še od prej. Po njegovih besedah so nekateri poskušali pokvariti njegove odnose s Hrvaško, kar pa je nemogoče, poroča srbski časopis Blic.

Novi srbski predsednik je tudi dejal, da ne bo odgovarjal za nekaj, kar je rekel pred 15 ali 20 leti, saj se po njegovem mnenju nihče ne bi mogel ukvarjati s politiko, če bi moral odgovarjati za besede izpred več let. "Odgovarjam za to, kar sem naredil, odkar sem postal predsednik države," je dejal Nikolić.

V svojem prvem odzivu je Srbska napredna stranka, iz katere je Nikolić izstopil prejšnji teden, zanikala njegove izjave, ki jih je označila za "podle in zahrbtne laži". A ko je novinar FAZ-a v soboto pojasnil, da ima tonski zapis pogovora z Nikolićem, so iz stranke sporočili le, da si želi Nikolić najboljše odnose z vsemi državami v regiji.

V uradu hrvaškega predsednika še niso prejeli uradnega poziva na inavguracijo novega srbskega predsednika, zato ne morejo komentirati, ali se bo predsednik Josipović udeležil slovesnosti v Beogradu, poroča hrvaški Jutarnji list.

"Delam tako, kot sem obljubil"
Nikolić je še povedal, da ne vidi ovir pri sestavljanju nove vlade in je pripravljen sodelovati z Borisom Tadićem, ki je v nedeljo izrazil pripravljenost, da po porazu na predsedniških volitvah prevzame vodenje vlade.

"Z njim moram sodelovati," je po poročanju srbskih medijev dejal Nikolić in dodal, da so lahko državljani videli, da se sam obnaša tako, kot jim je obljubil med predvolilno kampanjo.