Nikolić bo jutri prisegel za predsednika Srbije. Foto: EPA
Nikolić bo jutri prisegel za predsednika Srbije. Foto: EPA
Globus

V ekskluzivnem pogovoru za oddajo Globus na TV Slovenija je Nikolić dopisnici iz Beograda Marti Razboršek povedal, da Srbija in Slovenija nimata nerešenih vprašanj. Sloveniji je ponudi, da Srbijo izkoristi za odskočno desko na velikansko rusko tržišče. Več v spodnjem intervjuju.

Kakšne odnose med Srbijo in Slovenijo lahko pričakujemo po vaši zmagi na predsedniških volitvah?

Kot veste, sem pred volitvami obiskal gospoda Janšo. Dogovorila sva se za sodelovanje s Srbsko napredno stranko. Janez Janša je nato sestavil vlado, ki bo pomagala Sloveniji, da se izkoplje iz krize. Sloveniji želim vse najboljše, med nami ni nerešenih vprašanj, razen preteklosti, po kateri pa jaz ne kopljem. Če tudi drugi ne bodo počeli tega, bomo gotovo odlično sodelovali.

Pa gospodarsko sodelovanje? To je bilo že zdaj dobro.

Že do zdaj je bilo dobro. Sloveniji ponujam priložnost, da izkoristi naše ugodne dogovore z Rusko federacijo. Zraven spadata še Ukrajina, Belorusija in druge članice nekdanje Skupnosti neodvisnih držav oziroma nekdanje Sovjetske zveze. Slovenci bi lahko pri nas gradili tovarne, ki bi proizvajale izdelke za vzhodne trge, ali pa prevzeli naše stare tovarne, kjer se je proizvodnja ustavila. Slovenci bi lahko dobro zaslužili in s tem kapitalom bi lahko razvijali Slovenijo, mi hočemo le zaposliti naše delavce. V Rusiji za nas ni nobenih omejitev, skoraj 90 odstotkov izdelkov, ki jih izvozimo v Rusijo, je oproščenih carine. To je odlična priložnost za dostop Slovenije do velikanskega trga. Za Slovenijo je morda dovolj že srbski trg, toda verjemite mi, ruski trg je za eno članico Evropske unije, urejeno po evropskih standardih, idealen.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje Globus, ki je posvečena Srbiji po presenetljivi zmagi Nikolića na predsedniških volitvah. Posnetek je na desni strani.

Je mogoče tudi sodelovanje med srbskimi in slovenskimi podjetji ali podjetji iz drugih delov nekdanje Jugoslavije?

Tega ne bom oviral, lahko bom le pomagal pripeljati ta podjetja skupaj. Interesi kapitala in poslov niso odvisni od tega, iz katere države prihajate, ali katere nacionalnosti ste, ali katerega spola.

Kdaj lahko pričakujemo prvi meddržavni obisk?

Ko bom začel delati.

Globus