Nikolić je osvojil petletni predsedniški mandat. Foto: EPA
Nikolić je osvojil petletni predsedniški mandat. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić je po telefonu Nikoliću čestital za zmago. Foto: EPA
Presenetljiva zmaga Nikolića

Po treh četrtinah preštetih glasov v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je vodja Srbske napredne stranke (SNS) dobil 49,8 odstotka glasov, medtem ko jih je vodja Demokratske stranke in dozdajšnji predsednik dobil 47,2.

Kaj si lahko Srbi obetajo od novih oblasti? Kako daleč je Srbija na evropski poti? V kakšnem stanju je gospodarstvo in kakšna je vloga Srbije v regiji? O tem so govorili Studiu ob 17-ih na prvem programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju.

Čeprav so javnomnenjske ankete napovedovale tesno zmago Tadića, se je zgodilo nasprotno, kar gre verjetno pripisati tudi volilni udeležbi, ki je bila nižja kot v prvem krogu in je znašala 46,8 odstotka.

Po razglasitvi zmage je Nikolić sporočil, da se bo kot predsednik države odpovedal vodenju stranke. Zatrdil je, da Srbija pod njegovim vodstvom ne bo skrenila z evropske poti, kot tudi ne bo pozabila svojega naroda na Kosovu.

Pojasnil je, da tokratne volitve niso bile referendum za Evropsko unijo ali proti njej, ampak so odločili notranje težave, ki so jih po njegovem mnenju ustvarili Tadić in demokrati.

Srbska volilna komisija je po preštetju 99,07 odstotka glasov sporočila, da je Nikolić dobil 49,51 odstotka glasov, Tadić pa 47,35 odstotka. Volilna udeležba je bila 46,32-odstotna. Volilna komisija naj bi končne izide drugega kroga predsedniških volitev objavila najpozneje do četrtka do 20. ure.

"Začeti moramo delati, se osvoboditi kriminala, se rešiti partijske oligarhije in iskati prijatelje po vsem svetu," je dejal v nedeljo zvečer in dodal, da je to vrhunec njegove politične kariere. Napovedal je, da bo njegova prva pot v tujino v Rusijo, obeta pa si tudi pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel, saj je Nemčija glavni zaveznik Srbije v EU-ju, poroča beograjski B92.

Nikolić je zatrdil, da bo imel dobre odnose z vsemi državami v regiji. Glede sosednje Hrvaške je dejal, da ima še veliko dela, preden bo lahko prišel do Zagreba, vendar ima namen obiskati hrvaško prestolnico.

"Srbom in Hrvatom ni treba, da so bratje, vendar pa morajo biti v trajnem miru," je dejal in dodal, da bo imel dobre odnose z vsemi, in sicer ne glede na osebna prepričanja, saj zdaj predstavlja Srbijo.

Tadić ne bo novi premier
Tadić je priznal poraz in čestital Nikoliću za zmago. "To je bila poštena in zaslužena zmaga, želim mu vso srečo," je novemu predsedniku zaželel Tadić in zatrdil, da ne bo postal srbski premier.

Tudi o novi vladi ni hotel povedati kaj več, ampak je dejal, da o tem ne odloča samo Demokratska stranka. Že pred volitvami sta se za nadaljnje sodelovanje v vladni koaliciji zavezali Demokratska stranka in Socialistična stranka Srbije.

Čestitke za zmago
Čestitke novemu predsedniku Srbije prihajajo tudi iz tujine. Hrvaški premier Zoran Milanović je ob Nikolićevi izvolitvi izrazil upanje, da bodo odnosi med državama kakovostni. Dodal je, da ima po ustavnopravni zakonodaji v Srbiji največjo odgovornost za notranjo in zunanjo politiko vlada in da je treba počakati na "razplet". Nikoliću je čestitko ob izvolitvi med drugim poslal predsednik črnogorske vlade Igor Lukšić in izrazil upanje, da bosta državi nadaljevali izgradnjo dobrih odnosov. Izrazil je tudi upanje, da bo Nikolić prispeval k sodelovanju v regiji in "uresničevanju ciljev, ki so vsem blizu".

Zadržan odziv Dodika
Vodja Republike srbske Milorad Dodik je dejal, da Nikolićeve zmage ne dojema kot lasten poraz. "Državljani Srbije so odločili, spoštujem njihovo voljo in to je to," je v zadržanem odzivu dejal Dodik, čigar stranka Zveza neodvisnih socialdemokratov je v predvolilni kampanji javno in močno podprla Tadića. Dodik je še poudaril, da je "močna in stabilna Srbija potrebna njenim državljanom, pa tudi Srbom v Republiki srbski, regiji in celotnemu svetu".

Ruski predsednik Vladimir Putin je Nikoliću zaželel uspešno predsednikovanje. "Naši državi povezujejo preverjeno prijateljstvo in vzajemno koristni odnosi ter sodelovanje, ki jih odlikuje poglobljen politični dialog in tesno sodelovanje na trgovinskem, gospodarskem, kulturnem in humanitarnem področju," je sporočil Putin.

Pozivi, da Srbija ostane na evropski poti
V Berlinu so novemu srbskemu predsedniku ponudili konstruktivno sodelovanje. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je ob tem izpostavil, da mora Srbija ostati na proevropski smeri. Francija je Nikolića pozvala, naj nadaljuje z reformami v državi ter dialogom s Kosovom in tako Srbijo še bolj približa EU-ju. Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger pa je ob čestitki Nikoliću poudaril, da ima ta zdaj priložnost, da dokaže svojo privrženost evropski Srbiji.

Presenetljiva zmaga Nikolića