Srbski predsednik je ugodil pozivu vlade in razpisal predčasne volitve. Foto: EPA
Srbski predsednik je ugodil pozivu vlade in razpisal predčasne volitve. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Vučić je, če gre verjeti javnomnenjskim raziskavam, najverjetnejši novi premier. Foto: EPA
V Srbiji razpisane predčasne volitve

Poziv Nikoliću, naj razpusti parlament in skliče predčasne volitve, je predsedniku v torek posredovala srbska vlada pod vodstvom premierja Ivice Dačića. Nikolić je poziv sprejel in tako v svojem televizijskem nagovoru za 16. marec, ko bodo v Beogradu že potekale lokalne volitve, razpisal predčasne parlamentarne volitve. To bodo desete parlamentarne volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi in sedme izredne.

O predčasnih volitvah se v Srbiji sicer ugiba že dalj časa, končna odločitev pa je padla konec prejšnjega tedna, ko je odstopil gospodarski minister Saša Radulović in se je za volitve jasno izrekla največja parlamentarna stranka Srbska napredna stranka in njen predsednik Aleksandar Vučić. Predlog SNS-a je nato podprl tudi premier Dačić, oba pa sta dejala, da želita zagotoviti čim širšo podporo reformam in modernizaciji družbe.

Uradno naj bi želela vlada preveriti zaupanje
Novo vlado naj bi vodil predsednik SNS-a in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ki že nekaj časa velja za najmočnejšega politika v Srbiji. Vučiću so sicer ponudili položaj predsednika vlade tudi brez novih volitev, a je dejal, da premierskega položaja ne bo prevzel, če ne bodo prej izvedli volitev.

Uradna razlaga, zakaj predčasne volitve, je sicer ta, da naj bi želela vlada po nedavnem začetku pristopnih pogajanj Srbije z Evropsko unijo ponovno preveriti svojo podporo med ljudmi in pridobiti kar najširšo podporo za izvedbo reform, ki bodo potrebne na njeni poti v EU. A je več kot očitno, da je poziv k volitvam posledica vse večjih napetosti znotraj koalicije in očitkov stranke SNS socialistom, da zavirajo potrebne reforme.

SNS-u se obeta rekordna podpora
Sodeč po javnomnenjskih raziskavah, bodo predčasne volitve najbolj koristile stranki SNS, ki trenutno uživa kar rekordno 43-odstotno podporo volivcev. Najmočnejšo opozicijsko stranko, Demokratsko stranko, bi podprlo le 13 odstotkov volivcev, socialisti premierja Dačića pa lahko pričakujejo le kakih enajst odstotkov glasov.

V Srbiji razpisane predčasne volitve